1659, BLOGG, CYKLING

502 mil till mål

Henrik Zerpe är förväntansfull när han sätter sig på cykeln i Malmö. Han ska trampa långt. Riktigt långt. Tre månader och 502 mil senare blickar han ut från toppen av Europas högsta berg, Elbrus.

Det var längtan efter mäktiga berg och fysisk utmaning som drev ut Henrik Zerpe på vägarna. Den 30 april cyklade han i väg från Naturkompaniet i Malmö, påhejad av kollegerna.
–Jag längtade efter naturupplevelser, fysisk ansträngning och nya människor. Jag ville också kombinera cyklingen med berg. Jag är uppvuxen i Kiruna och vi har en stuga i Abisko, så jag är van att se vackra, ståtliga berg.
Färden gick via Tyskland och Tjeckien och vidare mot Elbrus i Ryssland. I Tur-kiet möttes Henrik Zerpe av ett drama-tiskt kuperat landskap och fick bita ihop i backarna i den 34-gradiga hettan.

 

Är det någon särskild tältnatt du minns?

–Sista natten innan jag nådde Elbrus. Jag cyklade ut ur orten Baksan i Kauka-sus och bebyggelsen ville aldrig ta slut. Det började skymma, men till slut hit-tade jag en liten grusväg som ledde bort från vägen och över en bäck. Jag slog upp tältet och kröp ner i mitt sovlakan. När jag vaknade nästa morgon stod det en massa får runt tältet och fåraherden kom fram och växlade några ord. Det var en fin avslutning på cykeldelen.

Hur var det att bestiga Elbrus som ligger 5 642 meter över havet?

–Elbrus är inte svårt att bestiga tekniskt sett. Två kompisar mötte mig där med min vinterutrustning. Vi hade tur med vädret men höjden var en tuff utmaning. När vi närmade oss toppen hade jag en dunkande huvudvärk och övervägde nästan att vända. Sedan såg vi att det inte var långt kvar och jag kände att ”Yes! Det här kommer att gå hur bra som helst.” Väl uppe var det som att stå på toppen av världen, söderut låg hela Kaukasusmassivet med spetsiga berg och norrut fanns gröna låglänta bergs-områden.

Vad är ditt tips till andra som vill ge sig ut?

–Se till att ha ordentligt med tid. Elbrus är också ett bra första hög-höjdsberg. Det är inte tekniskt svårt, att ordna turen själv är lätt och många andra går den leden

Henrik Zerpe, 29, arbetar som säljare på Naturkompaniet på Förstadsgatan i Malmö sedan 2012. Resan till Elbrus var hans första långa cykel-, camping- och klätterresa.Resväg: Sverige, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Turkiet och Ryssland 

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " 1659, Blogg, Cykling"