Primus har länge satsat på utvecklingen av miljövänliga och bränslesnåla kök i sin Eta-Serie. Men det är du som användare som främst kan minska dina koldioxidutsläpp och din mijöpåverkan när du är ute på äventyr. Här är tio tips på hur du kan spara både miljö, bränsle och pengar.
Tio tips som gör skillnad:
1. Lägg på ett lock. Uppkokningen går snabbare med ett lock.
2. Aluminiumkärl med värmeväxlare är bäst. Tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka en tredjedel.
3. Välj mat som kokar snabbt. Som till exempel spagetti eller annan tunn pasta.
4. Små bitar är bättre. Dela maten i små bitar så går tillagningen snabbare.
5. Koka inte klart. Låt maten koka färdigt på eftervärme, använd gärna isolerbag.
6. Minska effekten. Använd max cirka ¾ av effekten på köket så tar du vara på energin på bästa sätt.
7. Skydda köket från vind. Ställ det i lä och använd vindskydd.
8. Gas är bra. Gas behöver ingen förvärmning och är mer effektivt än flytande bränslen.
9. Spara på värmen. Om du får varmt vatten över, spara det i en termos till nästa måltid.
10. Rätt kombination ger bäst effekt. Använd inte en liten kastrull på en stor brännare.