Att välja långfärdsskridskor.
Det finns många typer av långfärdsskridskor på marknaden. Vi har valt att jobba med de modeller där kvalitet, åkglädje är i fokus.
Det finns hos oss flera olika modeller och de kan se ut att ge ungefär samma funktion och åkglädje, men tittar man lite närmare finns det faktiskt en del skillnader. Vill man så finns ett faktablad där man kan få hjälp med att hitta just de egenskaper du gärna vill ha på dina skridskor. Rätt skridskor ska ju med all sannolikhet bli en trogen och kär vän genom många skär ute på isarna under många år framöver. Gemensamt dock är att alla våra modeller ska hålla under många år om de sköts rätt och vårdas ömt.
Att torka av skridskorna direkt efter varje tur, bryna dem vassa lite då och då gör susen för att kunna njuta av fina åkturer i många år. Har man egen utrustning för att bryna kan det länge räcka med att bara bryna. Bara när radien eller skenan är i väldigt dåligt skick kan man behöva lämna in dem för slipning.
Hur väljer jag då skridskor?
Det finns några saker man kan tänka på när man väljer modell och storlek.
För det första ska foten vara centrerad över åk ytan. Alltså centrerad över själva skenan och inte över den delen som bindningen sitter i.
Ju kortare skidskon kan vara ju mindre väger skridskon, vilket ger vilsam åkning, mer lätthanterlig i styrande underlag samt enklare vid översteg. En mer lekfull åkning helt enkelt. En längre skena ger dock kraftfullare skär, jämnare gång över ojämn is. Så här handlar det om dina egna erfarenheter och vilken typ av åkare du är och under vilka förhållanden du tar dig ut på eller kan mötas av.
Radien: skenan som ligger an mot isen är inte helt rak utan svagt rundad. En helt rak skena går inte att åka på. Tänk dig ett klot där radien är t ex 28 meter. Tar man ett utsnitt av den får man den radie som skridskon har.
Ju kortare radie man har desto mer lättsvängd blir skridskon. Blir den för stor blir den för svårsvängd och hämmar bra åkteknik. Upp till 25-27 meter gör det lättare att få in bra teknik. En större radie ger dock kraftfullare skär och mer rakare gång som kanske också i större utsträckning gör att man under lite lägre fart orkar längre och ger mer jämn gång över ojämnheter. Så här beror det lite på dina ambitioner vad gäller turens fart och dina mål i bättre åkteknik. En vanlig skridsko för Hockey har extremt kort radie för att vara enkel att svänga med och för att kunna göra korta snabba stop med, och snabbt få upp hög fart i. men är väldigt tröttande att åka någon längre sträcka med och blir väldigt jobbig att åka med så fort isen blir ojämn.
Bredd på skenan: En smalare skena ger mindre friktion, vasst fäste men sjunker lättare ner i ytmjuk is och blir skörare. Bredare skenor ger större åkmotstånd, men får bättre bärighet. 1,1-1,5 fungerar fint. Blir den tunnare tenderar skenan att ”hugga” i naturisens ojämnheter.
Höjd: en Hög skridsko gör att sulkanten inte tar i vid frånskjut vilket gör att man tappar fäste och faller, högre skridskor gör också bättre snöfrigång. Men kan upplevas mer instabil, vilket kräver bättre vriststabillitet.