Eftermiddagen börjar gå över till tidig kväll när vi lastar in paddlar, flytvästar och kapell i bilen. På taket ligger två röda kajaker och i bilen spänner jag och mina två barn fast oss. Matsäcken är packad och det torra ombytet ligger säkert förvarat i den vattentäta packpåsen. Vi måste bara göra ett viktigt stopp vid mataffären på väg till sjön, köpa skumraketer. Lika viktiga till efterrätt som de är som motivationshöjare.
Vi lägger i kajakerna i sjön Muskan på Södertörn söder om Stockholm. Förutsättningarna är goda. Solen skiner, vinden har mojnat efter dagen och energin är fortfarande hög hos oss alla tre. Cajsa-Lisa sitter i packluckan bakom mig på en sits av vikt liggunderlag. I Sebastians kajak ligger packningen och ger lite extra stadga. Även om Sebastian är en van paddlare gör det skillnad när kajaken ligger lite djupare i vattnet. På Cajsa-Lisas inrådan får dock skumraketerna en egen packlucka i vår kajak.
Redan vid stranden har vi tydligen hamnat i en annan värld. Vi är jagade och behöver snabbt komma ut på vattnet för att inte bli tillfångatagna och uppätna. Paddlingen över till närmaste ö är spännande och fantasifull. Från kajakerna ser vi valar, hajar och delfiner nere i vattnet. Väl uppe på ön är vi tvungna att hitta svärd så vi kan skrämma iväg trollen från den lilla kullen som nu blivit ett stort berg. Striderna böljar fram och tillbaka innan barnen till slut får trollen att överge ön. Det enda som lyckas bryta lekarna är betten från rödmyrorna, den begynnande hungern och suget efter skumraketerna. Och efter en snabb middag är det äntligen dags för efterrätten. Det var en av få gånger vi alla var helt tysta och den som till slut bröt tystnaden var Cajsa-Lisa som undrade om hon inte möjligtvis kunde få ta en till.
Paddlingen tillbaka blev lugn och solen gick sakta ner bakom träden under överfarten. Vi undersökte några näckrosor innan vi la oss jämte stranden och klev upp. Klockan hade hunnit bli ganska mycket innan vi kom hem igen men vi var rörande överens om att det var värt den sena nattningen. Sen var jag lite väl trött på kvällen och glömde lasta av kajakerna vilket gjorde morgonen något hektisk när vi klev ut genom dörren och upptäckte det.
Några viktiga saker att tänka på:
Förutom flytvästar, kepsar mot solen och vattentätt förvarat ombyte har jag placerat min mobiltelefon i ett vattentätt fodral på mig själv. Det finns många bra vattentäta fodral som du kan ringa med och hantera utan att behöva öppna. Går ni runt och du behöver ta hand om barnet tappar du snabbt kontakt med kajaken, så se till att förmågan att kalla på hjälp finns tillgänglig. Stäng även av lösenkoderna för enklare hantering av telefonen.
Alla som paddlar bör ha vattenvana och simkunnighet. För de allra flesta är det skrämmande att slå runt och med vattenvana och erfarenhet blir det mycket lindrigare och mindre skrämmande.
Låt barnen styra mycket av innehållet och utformandet. Det gör dem mer delaktiga i äventyret och de blir mer benägna att vara aktiva och glada.
Sen har jag gärna med mig en höjdpunkt av något slag. Det kan handla om efterrätt eller en lek ni ska göra tillsammans. Låt gärna barnen komma med egna förslag.
Mätta barn är ofta glada barn. Ta med ordentligt med dricka och mat. Lågt blodsocker och dåligt humör kan förstöra de bästa förutsättningarna.
För mig är det viktigt att göra de vardagliga äventyren så enkla som möjligt. Ibland är de lite mer omfattande som den ovan men oftast är det korta utflykter till en spännande miljö i närområdet. Ta med en kikare och spana efter djur, troll eller exotiska djur som kan dölja sig längre bort. Eller gå ut i skogen och leta efter parkourredskap. Stora stenar går att springa upp på och sen hoppa ner ifrån, nedfallna träd går att hoppa över eller balansera på och träd går att hänga ifrån eller klättra i. Insekter och djur finns på de allra flesta ställen. Det kan vara i närmaste park, träd eller gräsmatta. Packa gärna med middagen och ät den på en picknickfilt och utforska marken utanför filten med lupp.
/Fredrik Brink, som till vardags jobbar på Naturkompaniets huvudkontor som produkttextskribent