Fick man bara välja en person att ta med sig ut i vildmarken skulle nog överlevnadsexperten Johan Skullman komma högt upp på önskelistan. Vi hängde med under en helg på Höga kusten när Naturkompaniets personal fick lära sig att älska vinterlandskapet och alla dess utmaningar.
Text skriven av: Steven Ekholm.
– Södra Ulvön är en överraskande vild ö och fantastiskt varierad. Så jäkla innestängd man kan känna sig när man kliver in från kustlinjen. Njut av det!Johan Skullman, legendarisk överlevnadsexpert och testguru på Fjällräven, avslutar sin morgonbrief denna vackra vintermorgon på Ulvö Hotell vid Höga kusten.
Havet är isfritt, uppbrutna isblock ligger som en sörja i sundet och snön är bitvis djup på öarna. Luften är hög och kall, temperaturen kring fryspunkten.
Här ska ett femtiotal Naturkompanietanställda snart skeppas över det smala sundet som skiljer Norra och Södra Ulvön och sedan i grupper snöskovandra, orientera, laga mat och övernatta på en obebodd och ganska utmanande skärgårdsö. Kunskaper som egentligen vem som helst som gillar ett aktivt friluftsliv kan behöva. Dagarnas utbildning handlar om överlevnadskunskaper vintertid, ledarskap och teambuilding.
Naturen kan vara på så många olika sätt. Den kan vara din bästa vän, vacker och rofylld. Det är till exempel omöjligt att inte älska dessa fantastiska skärgårdsmiljöer när vädret som denna dag bjuder på gnistrande sol på snö och öppet hav. Men naturen kan också vara något helt annat. Något som kan vara din värsta fiende om det vill sig illa. När vädret slår om, kylan kommer krypande eller om du är vilse. Då kan allt ändras väldigt snabbt, och trötthet, uttorkning eller nedkylning är lika farligt på en plats som Södra Ulvön som på någon annan plats i världen. Ett faktum gruppen på plats fick erfara.
– Har alla det bra? Behöver någon dricka, frågar vår grupps kartläsare Tess Lothian, som till vardags är butikschef i Sickla.
Jodå, alla har det bra och ingen behöver dricka just nu. Och så fortsätter det under hela första dagen. Alla ska med, ingen tävling eller stress och i stället många skratt. De väntar till och med på mig, som är inbäddad reporter på plats. Jag var först lite orolig. För vem vill ha en flåsande murvel som ballast i sin grupp? Men snart är vi ett skönt gäng där alla hjälps åt och väntar in varandra. Och det är ju trots allt det som friluftsliv handlar om. Samhörighet och glädje.
LÄSA NATUREN
Våra uppgifter för dagen handlade om att verkligen försöka se miljöerna utanför själva vandringen: djurspår och spillning, ätbara växter och att upptäcka saker som är tillverkade av människor. Allt detta samtidigt som vi orienterar oss fram i landskapet. Södra Ulvön är visserligen inte en stor ö, men topografiskt är variationen väldigt stor. Vi fick anledning att studera karta och kompass noga för att hitta rätt till stoppen där olika övningar skulle utföras eller frågor besvaras. Utmanande. Men vår grupps informella ledare Martin Asptjärn från butiken på Södra Förstadsgatan i Malmö, höll humöret och stämningen uppe hela dagen. När solen ligger på åker kläder av trots den svala luften. Men inne i den täta, skuggiga skogen ändras förutsättningarna snabbt. Att klä sig rätt för att undvika överhettning eller nedkylning är därför extra viktigt.
Med sina trettio år i Försvarsmakten som fallskärmsjägare, underrättelseofficer och senare försvarets testansvarige, utbildad fysiolog och numera fristående produktexpert åt Fjällräven är Johan Skullman en man som vet vad han talar om när det kommer till kroppens förmåga eller oförmåga att överleva extrema situationer. Dessutom är han befriande rak när det kommer till att massakrera gamla ”sanningar” som biter sig fast i friluftslivssammanhang. Dagen innan vandringen bjöd han på några raka högrar mot modeorden en del använder mer än de kanske borde.
– Sluta snacka klyschor som ”material som andas”, ”intelligenta produkter”, ”smarta textilier” och ”funktionsmaterial”. Vi blir inte bättre än vår förmåga att använda material och utrustning, dundrar han på.
Människans drömutetemperatur enligt Johan Skullman, är 18 grader. Då fungerar vi fysiologiskt sett som allra bäst. Blir det varmare eller kallare ökar även olycksrisken. Redan vid 10–15 grader får man nedsatt funktion vid grövre handarbeten, försämrad styrka, koordination och ökad smärtkänslighet. Mekanismerna i kroppen vid nedkylning och överhettning ger ungefär samma utslag på kroppen. Så överlevnadsration sitter inte främst i kläderna eller materialen. Det handlar om användarens förmåga att förstå farorna med just hypotermi och dehydrering, nedkylning och vätskebrist.
– Vi fattar helt enkelt väldigt dåliga beslut då. Beslut som kan kosta liv, konstaterar han. Våra kroppar vill ha en kärntemperatur på 37 grader. De yttre omständigheterna tvingar kroppen att reglera värme och kyla därefter, vare sig vi vill det eller inte. Men vi tror om vi köper den dyraste jackan så behöver vi inte kunskaperna om materialens funktion och kroppens behov. Vi blir alltmer Homo latens. Latare och latare.
VÄTSKEBRIST I GRUPPEN
Inte fullt så lata men väl inriktade på att njuta av dagen, tar vår grupp det lugnt och är sannolikt den långsammaste av alla grupper, men vi löser ändå våra utmaningar och njuter i stället fullt ut av vandringen på den fantastiska ön. På vägen ner till campen på sydöstra delen stannar vi även till vid den smala havsviken Långviken för att arrangera en spontan kasta mackatävling.
Tävling, men ändå inte. När vi på eftermiddagen slutligen når campen reser alla grupperna upp sina tält. Det bildas små läger i det stora lägret mellan de knotiga och väderbitna tallarna. Med det grafitgrå havet bara ett tiotal meter därifrån. Kaffet kokar vid den öppna elden. Det är svårt att se detta som en utbildning när alla endorfiner sköljer lyckokänslor genom kroppen.
Men väl när dagens alla utmaningar och gruppövningar var över, visade det sig att det Johan Skullman hade varnat för dagen innan, risken för vätskebrist, drabbade en av deltagarna. Han svimmade plötsligt och slog huvudet hårt i marken.
Johan Skullman var dock snabbt framme och hjälpte honom och efter omständigheterna gick det trots allt bra. Men han hade druckit för lite under dagen. Cirka 3–4 liter behöver man få i sig under en sådan här dag. Risken för vätskebrist finns inte bara på sommaren, den är högst påtaglig även på vintern. Det kan vara svårt att tro, men bara två procents vätskeförlust innebär faktiskt tjugo procents prestationsförlust. Så det sitter verkligen inte bara i kläderna för att man ska ha en lyckad friluftsupplevelse i naturen. Och Johan Skullman vill ta steget ännu längre.
– Trelagersprincipen är en gammal förlegad princip. Det är viktigt att ha en större dynamik i detta. För allt handlar om värmereglering, inte bara om innerskikt, mellanskikt och ytterskikt bland kläder, menar han.
– Jag skulle vilja få in tältet som en del i flerlagerprincipen. Det är ju alldeles för sällan man utnyttjar detta vid pauser. Använd det som vindskydd och ta längre pauser. Det är alltid bra. Och även ryggsäcken är en del i flerlagersprincipen, och sovsäcken. Och den är allra bäst! Överlevnadsgraden ökar enormt när man samlar kroppen i en värmeisolerande sovsäck, berättar Johan Skullman.
UNIK UPPLEVELSE
Kvällen framför elden blev lång med många samtal och hjärtliga skratt. Känslan av att ha blivit en del av något större var väldigt stark. Trots att de flesta kände varandra sedan tidigare är det märkligt hur mycket närmare man kommer sina nyfunna vänner efter man har vandrat, svettats, löst problem, hjälpt varandra, skrattat, slagit läger och ätit och sedan väntat in den stjärnklara, vinterkalla natten tillsammans framför en stor lägereld på en öde ö.
Så visst ska man ut och tälta även på vintern, upplevelsen är på många sätt unik. Kylan kan vara en tröskel. Men med rätt kunskap och rätt utrustning kan vinterturen bli en av årets bästa naturupplevelser. Och mottot att göra vardagen till ett äventyr, kan inte manifesteras på ett finare sätt än just här och nu kring den f lammande, värmande elden.
Skullmans personliga checklista för äventyret
Här listar Johan Skullman vad han anser vara grundläggande färdigheter för att kunna undvika och hantera situationer ute i vildmarken innan de eskalerar till en akut nödsituation.
SAKER ATT LÄRA SIG INNAN:
1. Kvalificerad första hjälpen (hjärt-/lungräddning, stoppa intern/extern blödning samt reponering/spjälning av fraktur).
2. Knivhantering och göra upp eld på minst fem olika sätt.
3. Orienterings-/navigationsförmåga.
SAKER ATT GÖRA VID EN AKUT NÖDSITUATION:
1. Använd dig av STOP-regeln (stanna, tänk igenom situationen, orientera dig om läget – geografiskt såväl som fysiologiskt och mentalt, planera och genomför nästa steg). Upprepa STOP-regeln efterhand som situationen eller förutsättningen förändras.
2. Säkerställ värme (skydd, eld och kläder), vila (skydd) och vätska (rent naturligt vatten alternativt genom vattenrening).
3. Larma. Det är av största vikt att man behärskar olika sätt att signalera efter hjälp, från mobiltelefon (112), med nödpejl, med olika tecken, samt eld- och röksignalering.
Är du intresserad av ämnet så kan du läsa mer och även boka kurser via Överlevnadssällskapets sajt eller företaget Priolifes.