Hestra har tillverkat handgjorda handskar i fyra generationer. Allt började i den småländska skogen. I dag finns en modell för varje tillfälle.
Att berätta Hestras historia är som att berätta historien om det moderna Sverige. Handskarna är sprungna ur det småländska höglandets timmerskogar. De första paren som Martin Magnusson började tillverka i sin lilla verkstad 1936 användes av ortens timmerhuggare. När sedan en skidbacke uppfördes i trakten behövdes slitstarka handskar även i helt andra sammanhang och med skidsportens utveckling fick Hestra en ny grupp kunder. I dag tillverkas ungefär fyrahundra olika modeller, varav de allra flesta används till helt andra saker än timmerhuggning.
– Det är klart att det har hänt mycket om man som företag har varit verksamt i över åttio år, som tekokrisen till exempel och andra svängningar som vi har behövt förhålla oss till, berättar exportchef Jonas Magnusson som själv representerar fjärde generationen inom familjeföretaget. Hestras bredd inom handsknischen blir bara större. De har tillverkat handskar åt svenska och norska försvaret, till brandkåren och högvakten på Kungliga slottet. Inom sportgenren görs handskar för bland annat isklättring, skidåkning och mountainbike.
– Vi ser på handskar som på skor. Man behöver flera par, för olika aktiviteter. Regnar det har man gummistövlar och till helgen vill man kanske ha ett finare par. Precis så ser vi på handskar också, förklarar Jonas.
Huvudkontor i Hestra
Och som minsta gemensamma nämnare står målsättningen att garantera största möjliga passform. I den här världen kan mått som 0,1 millimeter göra stor skillnad.
– Jämfört med mycket annan konfektion tar handskar lång tid att tillverka, många modeller ligger på 1–2 arbetstimmar per handskpar. Då görs nästan alla moment för hand.
– Handen är kroppens mest finmotoriska instrument, så att hitta rätt passform är mycket viktigt för att kunna bibehålla rörelseförmågan och hantera sin utrustning. Huvudkontoret ligger än i dag kvar i småländska orten Hestra, men produktionen sker i självägda fabriker, var av två i Asien och en i Ungern. Vissa smala specialproduktioner produceras dock i Hestra där hantverkskunnandet lever kvar, bland annat genom Jonas bror Anton och kusinen Niklas som är handskmakare. Totalt är det sju Magnusson som på olika sätt är involverade i den dagliga verksamheten. Farfar Lars-Olof, 90 år, arbetar fortfarande inom företaget. Inkluderar man även de så kallade linersmodellerna, tunna ullfoderhandskar som fungerar som innerhandske, tillverkas ungefär två miljoner handskpar varje år. Det är många handskar. Jobbar man dagligen med handskar kanske det skulle kännas som en liten revolt att bara kasta handskarna och köra utan?
– När det är finsnö och perfekta förhållanden kan jag få ett sug att bara vara ute och åka skidor, men alltid med handskar. Jag har några få par som är mina egna favoriter, de mest använda har jag nog haft i 6–7 år nu, säger Jonas Magnusson.