Fjällrävens Kånken – känd över hela världen för sin ikoniska design och kompromisslösa funktionalitet sedan 1978 – skapar nu historia igen.
Ett innovativt samarbete med två svenska konstnärer har resulterat i något utöver det vanliga: Kånken Art. Varje ryggsäck är ett uttryck för kreativitet och varje ryggsäck ger tillbaka till naturen genom Arctic Fox Initiative. Två specialutgåvor som hyllar den inspirerande mångfald som finns både i naturen och i oss människor.
Svenska konstnärer skapar två specialversioner av Kånken
Efter att Kånken officiellt utsågs till ett skyddsvärt alster brukskonst av Svensk Form för några år sedan, tyckte Fjällräven att det var läge att fira detta fina utnämnande med ett par specialversioner av den klassiska och älskade ryggsäcken. De svenska konstnärerna Cecilia Hikkilä och Erik Olovsson fick i uppdrag att designa unika tryck som representerade deras egna relationer till naturen, med en touch av Kånkens lekfullhet.
Kånken föddes 1978, som en praktisk lösning på ett allvarligt problem. Ryggbesvär hade blivit allt vanligare i Sverige, och inte bara bland vuxna, utan även hos barn. Detta oroade Fjällrävens grundare Åke Nordin. Han bestämde sig för att hitta en lösning på problemet – och skapade Kånken. En enkel ryggsäck med plats för två pärmar i A4-format och ett pennskrin blev den perfekta skolväskan. Att bära packningen i en ryggsäck istället för en snedbelastande axelremsväska blev enklare, bekvämare och mer skonsamt för ryggen. Genom åren har Kånken blivit allt mer färggrann (nu med mer än 50 färgkombinationer) och mer varierad, i olika storlekar och material (bland annat Re-Kånken, gjord av återvunna pet-flaskor), men den grundläggande formen och den avskalade designen har inte förändrats. Det klassiska snittet har behållits, och fått den att göra succé världen över.
Idag är Kånken mer än en ryggsäck. Den är en förlängning av bärarens personlighet. Den fotograferas, avbildas och används som en accessoar. Så när Svensk Form gav den upphovsrättsligt skydd som ett alster av brukskonst – en del av svensk kulturhistoria – kände Fjällräven att det var naturligt att starta en tävling på sociala medier som uppmuntrade följarna att dela med sig av sin Kånkenkonst.
– Vi häpnade över resultatet, säger Sarah Benton, ansvarig för Fjällrävens sociala medier.
– Den konstnärliga nivån var långt högre än vi någonsin kunnat föreställa oss, och vi såg också vilken passion som omger den här ryggsäcken. Detta, tillsammans med utnämningen av Svensk Form, är anledningen till att Fjällräven knöt till sig Erik och Cecilia och gav dem i uppdrag att skapa unika tryck till två specialutgåvor av ryggsäcken. Försäljningen av den här specialutgåvan av Kånken kommer dessutom att gå till välgörande ändamål, eftersom en procent av intäkterna går direkt till Fjällrävens nya Arctic Fox Initiative – en fond som stödjer projekt som skyddar och bevarar flora, fauna och friluftsliv.
Cecilia Heikkilä är en grafisk designer som bland annat har skrivit och illustrerat barnböcker. Djur och natur är synonymt med hennes arbete och influenserna till hennes design ”Fable” kommer framförallt från den nordiska naturen.
– För mig är skogen och naturen platser där ovisshet och slump råder, på ett sätt som är både farligt och vackert. Men jag tror att ju närmare vi kommer naturen desto mer vill vi skydda den. Det är det som har inspirerat min Kånken Art, säger Cecilia.
– När Fjällräven bad om ett samarbete sa jag genast ja. Målet för Arctic Fox Initiative ligger så nära mitt hjärta och jag har alltid älskat Fjällräven, så jag är glad och stolt över att vara med och bidra.
Erik Olovsson är också designer och jobbar med produkter, möbler och grafisk design. Han driver en egen studio i Stockholm där han försöker få till en intuitiv och experimentell start på sina projekt.
– Kånken fanns alltid där när jag växte upp och den är djupt rotad i min barndom. Så det har varit en ära och en intressant utmaning att få jobba med det här projektet, säger Erik.
– Jag har så många minnen från hur vi fjällvandrade med familjen när jag var liten. Det var en upplevelse att se det föränderliga landskapet och det ständigt skiftande vädret som skapade nya scener framför oss. Det var något väldigt stort och meningsfullt för mig. Min version av Kånken Art är ett abstrakt sätt att beskriva de lager av natur som är kopplade till mina egna minnen av fjällen.
– Kånken har använts som ett slags målarduk för många av våra fans i många år, förklarar Henrik Andersson, chef för innovation och design på Fjällräven.
– Det har inspirerat oss att lansera de här specialversionerna av Kånken med originalkonst från ett par av våra favoritkreatörer. Det blir ett fint tillskott till våra Kånkenryggsäckar och vi är extra glada att kunna kombinera dem med att bidra till Arctic Fox Initiative.