BLOGG, VANDRING

Lätt val för fotografen

Vi vill lyfta fram utrustningen som håller över tid och har en historia att berätta. Nu har turen kommit till fotografen Claes Grundstens välanvända Primuskök.

”Vi har med oss tält, campingkök och frystorkad mat, trots att man kan hitta logi i de flesta av byarna. Denna extra tyngd ger stor frihet. Att kunna stanna mitt i bergen är något vi prioriterar.”

Citatet är från Claes Grundstens bok ”Äventyrens stigar” och beskriver vandringen längs Lykiska vägen i Turkiet. Året är 2002 och campingköket är hans då nyligen införskaffade Primus Omnifuel som precis hade lanserats i en numrerad specialutgåva i lättviktsmetallen titan.
– Det var den första utlandsresan jag gjorde med köket och jag ville använda fotogen, eftersom kvaliteten på bensin kan vara lite skiftande. Problemet var att ingen av oss som var med visste vad fotogen hette på turkiska, men till slut tog vi fram en bränsleflaska som de fick lukta på och då löste det sig.

Sedan dess har köket varit en favorit i packningen på framför allt kajakpaddlingar och vinterturer i fjällen.
– Det är så smidigt med ett sådant här kök där man bara behöver byta munstycke beroende på vilket bränsle som används. Under vintern är bensin det bästa valet. Jag litar inte riktigt på de här gasblandningarna för vinterbruk.

Primus första kök i Omniserien togs fram inför Göran Kropps soloexpedition till Mount Everest 1995. Uppföljaren Omnifuel kom 2001 och var det första köket i sitt slag som gick att köra på i stort sett vilket bränsle som helst: bensin, fotogen, diesel, gas och till och med jetbränsle. Ett år senare lanserades den specialvariant som Claes Grundsten fastnade för – och ännu använder.

– Jag är väldigt förtjust i det. Dels för att det är tillverkat i titan, dels för att det går att använda med alla slag av bränslen. Och det har jag faktiskt gjort. Jag har kört med både bensin, fotogen och gas.

Köket har varit en stående utrustningsdetalj på många av hans vinterturer i den svenska fjällvärldens de senaste åren. År 2014 fick det också följa med till Grönland för en kajaktur bland isberg och fjordar tillsammans med den erfarne Grönlandspaddlaren Bengt Rodin.

Vilken typ av mat som lagas på köket beror helt på hur lätt packningen behöver vara. När han bär allt på ryggen blir det mest frystorkat, men om det är en vintertur med pulka eller kajakpaddling finns plats fler godsaker. En av favoritturerna där köket alltid är med är den årliga höstpaddlingen med ett gäng som brukar åka skridskor tillsammans på vintrarna.

– Sista helgen i oktober sticker vi ut och paddlar och möter elementen. Det har vi gjort de senaste femton åren. Ibland är det riktigt grinigt och blåsigt och andra gånger skön brittsommar. Jag gillar de turerna väldigt mycket.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Vandring"