Att tälta med familjen och barnen är nog en av de bästa sakerna jag vet och lite höjden av friluftsliv för mig. Just det där att ligga och lyssna på skogen eller havet utanför tältduken, fritt från stadens och vardagens surr, det är nåt speciellt med det. Att få dela de ögonblicken med sina barn gör det bara ännu mycket bättre. Vilken godnattsaga som helst blir tio gånger bättre om den viskas mellan sovsäckarna och lyses upp av en pannlampa.


Sommaren är utan tvekan den bästa tiden att komma ut med familjen och börja friluftslivet och testa på att tälta med barnen, av den enkla anledningen att det är varmare. Du behöver inte lika rejäla grejer och du har oftast större marginaler, lite beroende på var du är förstås. Om du inte har ett tält så kanske du kan låna ett av en kompis, eller kanske prova övernattning i ett fast vindskydd i din närhet. Om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö så kan du passa på och hyra ett tält från Fjällräven i Naturkompaniets butiker.

Tältet är förstås lite av utgångspunkten för en framgångsrik tältnatt, så vad ska man ha? Den här artikeln är ingen komplett guide till att välja tält, men några tips kan jag bjuda på, speciellt för dig med barn. Första tipset är dock att inte köpa för tidigt, och med det menar jag att tält kan vara en ganska mastig investering som du antagligen kommer ha nytta av under många år framöver. Så att just prova lite själv genom att låna och hyra kan vara smart.

Men vad letar man då efter som barnfamilj? Vi har uppskattat att ha en rejäl absid (eller två) på de tält vi har använt. Som familj blir det ofta mycket saker som ska med, många ryggsäckar, skor och stövlar. Att kunna hålla sådant i absiden, alltså det utrymmet som är vid dörren där det oftast bara är yttertält och ingen golvväv. Det är också ett utrymme där du under försiktighet kan laga mat vid dåligt väder, och att då hålla till inne i själva tältet kan vara en hit.


Nästa tips är att inte välja ett för litet tält. Barn tar plats, så även i ett tält. Att ha hygglig sitthöjd och lite plats över bland alla sovsäckar, liggunderlag, packning och barn kan vara väl värt när man blir kvar inne i tältet då vädret ilsknar till. En nackdel med större tält är förstås vikten, så fråga dig själv och svara så ärligt som du kan. Vad tältet ska användas till? Om du inte tror att du ska fjällvandra på vintern så kanske du inte behöver ett tält som klarar det, och kan därmed bespara dig både vikt och pengar. Vi själva har ett rejält Hilleberg Keron 4GT tält som vi är grymt nöjda med, men det är lite väl tungt och gediget, hade vi valt ett idag så hade det nog blivit den mindre kusinen Hilleberg Kaitum 4GT som är ett nytt tillskott i Hillebergfamiljen av tält. Vi har även fjällvandrat med Fjällräven Abisko Endurance 3 och var mycket nöjda med det. Vi gillar också vårt självstagande Fjällräven kupoltält som är lite äldre men påminner om Abisko Dome 2.

När det så är dags att tälta så är mitt absolut bästa tips att öva lite först. Har du aldrig, eller var det väldigt många år sedan du tältade, testa att slå upp tältet utan barn i lugn och ro, hemma i trädgården eller kanske i nån närbelägen park. Så att du vet hur det funkar, sen kan ni öva tillsammans med barnen. Varför detta tips? Är det så jättesvårt att få upp ett tält. Var lugn, det är inte så svårt. Men det kan bli det med två barn som är trötta och hungriga efter att man kommit iväg senare än man trott, det var längre att gå till den där perfekta platsen och det var varmare än man anat. Hela familjen är trött och hungrig och att då för första gången få rätsida på tältet kan vara en utmaning.

För att göra det gemensamt tillsammans med barnen är nog mitt sista och kanske bästa tips. Bjud in dem, se till att de är delaktiga. Det kan kräva lite tålamod om barnen är små och det kräver att du som vuxen på förhand vet hur det går till så att du kan styra i rätt riktning. Man behöver vara försiktig med tältet och riva och slita är inte ett lyckat tillvägagångssätt. Min uppfattning är dock att det är väl investerat tålamod, för då lär sig barnen, de gillar hela grejen och blir lite extra stolta när de själva är med och slår upp familjens hopfällbara hus, som tältet ju är i deras ögon. Att de är med och inreder med liggunderlag och sovsäckar, ja det är en del av att tälta med familj och barn. Att sen få krypa in, lägga nallen till rätta och lyssna på skogens ljud eller regnet som smattrar mot tältduken, det är minnen för livet.

Ni kan även följa mig (Pierre Reldin) på reldinadventures.com

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 0 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Familjeäventyr, Friluftsutrustning"