BLOGG, FRILUFTSUTRUSTNING, HISTORIEN OM

Åttio år av ull – historien om Aclima

Under tre generationer har Aclima förfinat sina ullprodukter. I dag är företaget specialiserat på underställ och jobbar hårt för att vara miljövänliga. Målet är att få fler att vilja vara ute i naturen.

Eivind Johansen var bara två år när hans mor dog 1922. Han växte upp med släktingar på en bondgård i Krøderen i Norge. Familjen var fattig och Eivind tvingades tidigt att sluta skolan för att hjälpa till hemma på gården. Som nittonåring lyckades han köpa en tryckpress och en symaskin, vilket gjorde att han kunde starta företaget Tuna Tekstil AS 1939. Eivind började tillverka ullsulor. Sex år senare köpte han sin första stickmaskin och anställde sin första personal. Företaget star-tade produktion av bland annat ulltröjor, vandrings- och skidkläder. Sonen Jan Eivind gick en textilutbildning i England och började sedan i familjeföretaget.

På 1970-talet köpte bolaget upp ett sömnadsföretag i området Akland, som fick namnet Akla Tekstil AS, och Jan Eivind ledde arbetet. Snart började han samarbeta med det norska försvaret och levererade underkläder och en, numera välkänd, fältskjorta. I dag håller Aclima det norska försvaret, polis, brandmän, industri och hantverkare varma.
– Namnet Aclima kom till 1998. Det är en sammanslagning av ”Akla” från det tidigare företagsnamnet och ordet ”ackli-matisering”, som innebär anpassning till ett klimat eller klimatförändringar, berättar Ole Magnus Halvorsen, mark-nadschef på Aclima.

Två år senare började den tredje ge-nerationen i företaget, Lars Eivind. Huvudkontoret finns fortfarande i Krøderen, där Eivind Johansen växte upp. Det ligger nära Norefjell, med längd-spår och en skidanläggning med Norges största fallhöjd.
– Det gör det lätt för oss att testa våra produkter i miljö, säger Ole Magnus Halvorsen.

Omsorg om råvaran

Företagets själ sitter i ullen. Den ull som drivit familjeföretaget framåt genom generationer. I dag köps den in direkt från gårdar med garanterat god djurhållning i Nya Zeeland och Tasmanien utan-för Australiens kust.
– Ull är den bästa naturliga fibern och har unika egenskaper som gör att du håller värmen. Det är också miljömässigt bra eftersom ull är ett naturligt material som är biologiskt nedbrytbart. Aclimas kanske mest kända produkt är ett nätplagg i mjuk merinoull.
– Den transporterar bort fukt samtidigt som luftfickorna både ventilerar och samlar luft, vilket gör att du håller värmen. På så sätt blir du varken för varm eller för kall.

För att värna om miljön använder företaget certifierat papper i alla produktpaket. Man arbetar också för att minimera plast och att använda miljövänliga produkter. Kläderna tillverkas i Nordeuropa vilket leder till färre transporter. På fabriken i Estland strävar Aclima efter att allt tyg ska användas så effektivt som möjligt. Hela utvecklingsprocessen är certifierad och giftfri. Tygrester som blir över lämnas över till ett företag som tillverkar boxningsutrustning.
– Aclima har också producerat en kollektion tillverkad av överblivet material från produktionen, exklusivt för Naturkompaniet.

Kollektionen finns i butik från december 2018.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Friluftsutrustning, Historien om"