ÄVENTYRET RUNT HÖRNET, BLOGG

Bastu i guldägget

Gällivare har fått besök av Solar Egg, det dök helt plötsligt upp på hembygdsområdet vid Vassaraälven. Solar Egg är ett konstverk av Bigert & Bergström, det började sin resa i Kiruna, det är ett projekt som uppkom pga. Kirunas samhällsomvandling. Sedan har det besökt Björkliden, Stockholm och även Paris. För att landa i Gällivare och inviga ett nytt byggnadsprojekt här. Då även Gällivare är mitt i samhällsomvandlingen att flytta stora delar av Malmberget.

Man gillar ju att basta, så vi passade på att boka in oss på en after work med de här magiska kvinnorna.
Bastun är så fin, den vedeldade kaminen ser ut som ett mänskligt hjärta och har stenar runt hela, så det blir riktigt bra värme.


Sussie och Jana på väg mot plurret. Vi gick bortanför bron för att bada, är lite bättre ”strand” där. Är mycket sten och rätt grunt just utanför bastun.


Här är ”stranden”, Emma och Anso var inte heller några badkrukor. Det är de ALDRIG. Det var ca 11 grader i vattnet. Det är ändå så skönt att svalka sig efter bastun. Tror det blev 5 dopp den dagen.


Bredvid bastun hittar man denna kåta för omklädning, även varm och kallvatten som man får mixa själv i en hink, sen tar man en dusch på gammeldags vis genom att hälla vatten över sig.(Finns ett skynke att tvätta sig bakom). Eller så tvättar man sig i älven som en riktig kvinna. Så bra koncept. Blir helt klart fler bastubad här.

Solaregg finns kvar i Gällivare till den 19 augusti. Gå in här för att boka tid>>

Hembygdsområdet ligger vid Gällivare camping, ca 10 min promenad från centrum. Det går en kulturstig längs med älven som man kan följa från tågstationen ta vänster/nedströms. Har man bil eller annat fordon kör man Inlandsvägen söderut och svänger vänster vid campingen. På hembygdsområdet hittar man även Sveriges nordligaste väderkvarn från 1860 talet. Finns även gamla byggnader bevarade som delvis har flyttats dit från byarna runt om Gällivare kommun.

Under sommaren håller även Strandcaféet öppet. Cafehuset byggdes på sin nuvarande plats under 1890-talet och var tydligen Gällivares första Epedemisjukstuga.

Som ni förstår bjuder området på en hel del kultur och historia. Helt klart en höjdare i Gällivare om du frågar mig.

Presentation

Namn: Jenny
Kommer från: Gällivare.
Bor: Gällivare.
Favoritplatser: Avvakko, Rapadalen, Sylen och Lofoten.
Bäst på: kafferep, helst ute.
Drömtur: Padjelanta och Sarek, samt att bestiga Kebnekaise i bättre väder, (När vi var upp i augusti snöade det och vi missade utsikten.)
Älskar: brädsport, gå på tur – alla säsonger har sin tjusning, resor, elda, min sambo och vårt lilla hus, samt pelargoner.
Planerar: att skaffa höns tillsammans med en kompis i sommar. Odlar just nu: tomat, chili och örter.
Bästa egenskap: omtänksam och glad.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Blogg"