BLOGG, VANDRING

Bastun i Kaitumjaure är klar

Äntligen står den nya bastun färdig vid Kaitumjaure stugplats, tack vare bidraget från 365:s kundklubb.

Kanske behövs ytterligare en strykning färg, men annars är allt intakt och i ord­ning med den nya bastubyggnaden som har uppförts precis vid STF:s stugplats vid Kaitumjaure.
– Intresset för bastubad vid de här av­lägsna platserna i fj ällen ökar. En bastu vid en sådan här stugplats ger helt klart fl er besök och fler övernattningar, säger Bengt Lind, fastighetschef på STF. Han är väldigt nöjd med donationen från kundklubben och skulle person­ligen gärna vilja se en bastu även vid Aktsestugorna i Rapadalen dit många väljer att göra dagsutflykter. För så fort det finns en bastu i anknytning till boendet kan attraktionskraft en höjas för ett helt område.
Bastun vid Kaitumjaure är av modul­modell ”Sorselestugan 15” och leverera­des som plockepinn till Nikkaloukta för transport med pistmaskin till stugplat­sen. Den är femton kvadratmeter stor och har plats för 6–7 bastubadare.Som alla bastubyggnader så här långt ut i fj ällvärlden är den vedeldad, vilket många uppskattar.
– De flesta tycker ju att en vedeldad bastu ger skönare värme. Det är säkert samma känsla som vid en öppen eld, säger Bengt Lind, som själv är en flitig bastubadare.

Var ligger bastun?

Kaitumjaurestugan ligger belägen längs Kungsleden på vandringsavstånd från Singi och Kebnekaise fjällstation. Närmaste anslutningspunkt för buss och bil är Nikkaluokta.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Vandring"