BLOGG, FÄRDRAPPORTER, VANDRING

Bygga från grunden

När Sam Andersson hörde talas om skolprojektet i Nepal satte han sig på ett flygplan och åkte dit. Under två och en halv månad undervisade han i engelska i byn Patle.

Från berget kan Sam Andersson se Himalayas snöklädda toppar. Han går ner till sitt nya hem, byn Patle som ligger på cirka 2 700 meters höjd, 16 mil öster om Katmandu i Nepal. I dalgången växer rhododendron, gran och tall. På sluttningen betar en ko och några getter, här odlar byborna sina grönsaker.
– Det är extremt fattigt. De flesta odlar sin egen mat och köper en höna eller get om det är stor fest. Några guidar folk som vill bestiga Mount Everest och en handfull är högutbildade, säger Sam Andersson.

År 2015 skakades Patle av en jordbävning och skolan raserades. Det är därför Sam Andersson är här. Byn har byggt upp en provisorisk skola med betonggolv och bänkar. Guiden Pemba Sherpa, känd från äventyrsfilmen Everest, försöker bygga en ny skola på en plats som är mindre känslig för jordbävningar. Sam Andersson träffade Pemba Sherpa i Stockholm 2016, i samband med en föreläsning, och blev berörd av hans projekt.
– Pemba hade gått in med sina egna besparingar. Han ville ge barnen möjlighet att utbilda sig och inte bara stanna kvar i byn, han hade själv gjort den resan. Jag frågade vad de behövde, om jag kunde göra något. Det blev startskottet.

Sam Andersson skaffade sponsorer och åkte ner. Skolan bestod av fem klasser med totalt 47 elever mellan fyra och sexton år.

Skolbygge

Sortering av skräp

Familjefoto

Vad var det du bidrog med på plats?
– De behövde framför allt folk som kunde prata engelska, för att få uttalet rätt. Det var det primära i början. Sedan svängde det medan jag var på plats. Jag kunde hjälpa till med undervisningen, vad de skulle undervisa i och på vilket sätt.

Vad betydde resan för dig?
– Det finns något jag kan ge, även om jag inte har de ekonomiska medlen. Jag kan bidra med kunskap i stället.

Vad berörde dig mest?
– En återförening mellan två tonårstjejer som hade varit bästa vänner men sedan haft ett gräl och blivit fiender. Återföreningen firades med en jättefest med middag och en ceremoni där de genomgick en vänskapsritual och förklarade att de var vänner för livet. Som ett äktenskap, fast på vännivå.

Sam Andersson är 30 år och säljare på Naturkompaniet på Östra Hamngatan i Göteborg.
Sam gillar vandring, turskidåkning, toppturer och havskajak.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 113 artiklar till inom " Blogg, Färdrapporter, Vandring"