BLOGG, FRILUFTSUTRUSTNING

Design utan genvägar

Vad är viktigast – hög funktionalitet eller miljöanpassning? 
Både och, menar designteamet bakom Fjällrävens skalplagg Keb Eco-Shell.

Fluorkarboner har varit en av de största miljöfrågorna inom outdoorbranschen de senaste åren. Dessa kemikalier används för att göra plagg, ryggsäckar med mera vatten- och smutsavvisande. Nackdelen är bland annat att fluorkarboner bryts ned långsamt eller inte alls i naturen, att de ackumuleras i kroppen och kan spridas långt – till exempel har man funnit fluorkarboner i isbjörnar i Arktis. Fjällräven började redan för fem år sedan att skifta över till fluorkarbonfria impregneringar, en process som var helt klar i och med vårkollektionen 2015, berättar Henrik Andersson, design- och utvecklingsansvarig på Fjällräven. 

– Det är ännu inte förbjudet att använda de flesta typer av fluorkarboner, men vi har inte väntat på förbud – vi vill inte använda dem i våra produkter. 

Förra hösten lanserade Fjällräven flaggskeppet i denna satsning: skalplaggen i serien Keb Eco-Shell. Materialet Eco-Shell består av tre lager, med viss stretch och ett vattentätt membran som samtidigt ventilerar ut fukt. Ytbehandlingen är alltså fluorkarbonfri. För att stå emot väta i längden måste plaggen i Keb Eco Shell-serien impregneras lite oftare än traditionella skalplagg.
En annan viktig miljöaspekt är att alla av jackans tre lager är tillverkade i samma material: polyester. Detta är en stor fördel när plagget ska återvinnas.

– Dessutom är produktionen klimatkompenserad. Plaggen testas förstås inte bara i labben, utan även i tuffa väderhållanden på fältet.
– Högsta funktion och minsta miljöpåverkan har samma prioritet hos oss. Först när båda aspekterna är uppfyllda är vi nöjda med en produkt, säger Henrik Andersson. 

Här hittar du Fluorkarbonfria skalkläder från Fjällräven >>

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Blogg, Friluftsutrustning"