ÄVENTYRET RUNT HÖRNET, BLOGG

Det ska vara enkelt att ta sig ut

365 intervjuar Joel Persson, säljare på Naturkompaniet i Umeå.

Dagsturen är populär, varför då?
– Jag tror att dagsturen har blivit en stor grej eftersom det är enkelt att ge sig i väg. Det blir ingen stor apparat utan det är bara att packa ryggsäcken, snöra på sig kängorna och ge sig ut. Vi har inte jättehöga fjäll i Sverige så det är lätt att ta sig upp på många toppar och få en fin utsikt. Jag tror också att urmänniskan i oss vill ut i naturen, bort från vardagsstressen.

Vilka är de viktigaste prylarna för dagsturer i fjällen?
– Om du vet att det blir mycket uppför kan stavar vara bra att ha med. Det blir lättare att gå, du orkar längre och får bättre balans på snåriga stigar. Det finns tredelade modeller som kan fällas ihop och sättas fast på ryggsäcken. En dagstursryggsäck på 20–40 liter är också viktigt. Använd stadiga kängor, slittåliga vandringsbyxor, en regn- och vattentät skaljacka och ullplagg närmast kroppen. Ta med ett förstärkningsplagg och extra strumpor.

Många kommer att gå sin första fjälltur i år, vad ska de tänka på?
– Följ en markerad led, ta med karta och välj en sträcka som du vet att du klarar av. Packa tillräckligt med mat och vatten, det är inte roligt om matsäcken tar slut efter halva vägen. Nötter och energibars är bra att ha med sig. Lämna färdvägen till någon innan du går ut, så att folk vet var du är.

Joels tre favoriter

Hanwag Tatra II Wide
Medelhög känga som passar både till vardags och på fjället. Den är robust men ändå relativt lätt och har en bra sula. De funkar året runt.

Osprey Hikelite 26 L
Lättviktsryggsäck som är skön att ha på ryggen samtidigt som du får plats med allt som behövs för en dagstur: matlåda, termos, vatten, energibar, extratröja och strumpor.

Mörkrets bägare
Vacker träkåsa från Lemmelkaffe. Den har ett handtag med två hål för bättre fattning. Kaffe smakar alltid bättre utomhus i en kåsa.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Blogg"