BLOGG, FISKE

Det våras för havsöringsfiske

Fisket efter havsöring är något för den ihärdige, det krävs många kast. Men belöningen är absolut värd ansträngningen och fajten är starkt beroendeframkallande.

Havsöringen kallas ibland för ”de tusen kastens fisk”, men ibland behövs bara ett enda. Så omväxlande kan fisket vara. Våren är den bästa och mest lättfiskade perioden på året, april är troligen den månad då flest havsöringar fångas på spö i Sverige.

På västkusten står öringfiskarna just nu och stampar av otålighet i sina vadarbrallor i väntan på premiären den 1 april. På ostkusten och på Gotland kan man sätta igång direkt, här är fisket tillåtet året runt. Fisket i havet kräver inget fiskekort, men däremot en gedigen utrustning.

Ibland krävs långa kast och spöet behöver ha tillräcklig ryggrad för att kunna kasta i motvind och kunna drilla fisken trött. Gärna flätlina (kastar längre och ger bättre mothugg), en haspelrulle som tål saltvatten och ett spö på runt 8-9 fot så du kan täcka av stora ytor.

Havsöringen är explosiv och stark, ofta hoppar den helt galen när man väl har fått den på kroken. Hittar du en kan du hitta flera. Smala lättkastade kustdrag är melodin, testa gärna olika färger. Leta efter områden som är kända för att ofta hålla fisk. Experterna i Naturkompaniet-butikerna Sickla, Örnsköldsvik och Malmö kan ge tips. Sydvända vikar brukar vara heta platser just på våren. OBS! Håll koll på minimimåttet i just ditt fiskeområde. Ut och kasta, förr eller senare kommer belöningen!

Tre tips för havsöring

1. Sök solen

Koncentrera fisket till stränder eller vikar vända mot söder. Där värms det kalla vårvattnet upp först. April, och en bit in i maj, är bästa tiden. Kasta av zonen närmast land först.

2. Välj rätt vind

Välj sidan med pålandsvind om du fiskar kring uddar och öar, här trycks fisken in istället för ut. Försök tajma in dagar med sydliga vindar, då är chansen störst.

3. Prova kvällsfisket

Platser som kan vara fisktomma under dagen kan hålla fisk på kvällen. Skymningstimmen är alltid intressant. Kasta gärna av skuggsidan om du fiskar i en vik, där kan öringen ibland gömma sig.

Här hittar du tips på bra utrustning för havsöringsfiske >>    

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Fiske"