BLOGG, FÄRDRAPPORTER, FISKE

Fridfull fiskelycka

Tillsammans med två kamrater packade Naturkompaniets Anders Kullander och Jakob Broman fiskespön och packrafts och begav sig till Arjeplogsfjällen. Här väntade snöfläckiga fjäll, spegelblanka sjöar – och mängder med vakande fisk.

Eftermiddagsfiske. Tälten är uppslagna och vinden har lagt sig. Fiskarnas vak bryter den blanka vattenspegeln och det enda som hörs är det avlägsna bruset från en fors och suset från fluglinorna
– Jag har varit i fjällen många gånger, men det här var någonting helt nytt. Att uppleva fjällen från en packraft i stora fjällsjöar var fantastiskt. Det är nästan overkligt hur stilla och lugnt det kan bli från vattnet, säger Jakob Broman som arbetar med inköp av och kommunikation kring Naturkompaniets flugfiskesortiment tillsammans med Anders Kullander som instämmer:
– Jag har heller aldrig sett så mycket vakande fisk som vi gjorde där uppe.

Det var i mitten av juli de fyra vännerna lämnade Stockholm för Arjeplogsfjällen. Med siktet inställt på att fiska röding och öring skulle de under nio dagar ta sig till fots och över vatten från norska gränsen till Örnvik i Arjeplogs kommun. Med 30–35 kilo på ryggen och var sin fyra och ett halvt kilos packraft skulle de ta sig de tolv milen inåt landet i lagom takt för hinna med både morgon- och kvällsfisket.
– Ju längre vi färdades, desto rundare blev fjällen och vi fick uppleva allt från kalfjäll till skog, berättar Anders.
– Vår ursprungliga plan fungerade i stort sett hela vägen, lägger Jakob till. Vi övernattade där fiskemöjligheterna var bra och hade på förhand kollat var forsarna skulle vara för strida så att vi blev tvungna att bära våra packrafts.

Jämfört med en traditionell fjälltur kräver en fiskeresa ofta lite extra förarbete. Inte minst behöver du veta var fisket finns och vilka förutsättningar som gäller på platsen. Vilka fiskeregler som råder, vilka flugimitationer som passar bäst för området och vilka vatten som är tillåtna att paddla i. Tack vare erfarenhet och kunskap hade vännerna allt de behövde för att få en lyckad fisketur.
– Vi behöll och åt bara två fiskar under hela resan, resten släppte vi varsamt tillbaka. Man ska ha respekt för naturen och allt levande som finns där. Det gäller att respektera fredningstider och inte ta upp mer fisk än du behöver och kan ta till vara på. Vi har naturen till låns från kommande generationer, säger Jakob.


För den som vill veta mer om fiske i allmänhet och flugfiske i synnerhet rekommenderar Anders och Jakob naturkompaniet_fiske på Instagram, naturkompaniet.se/flugfiske och butikerna i Örnsköldsvik, Sickla och på Södra Förstadsgatan i Malmö.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 15 artiklar till inom " Blogg, Färdrapporter, Fiske"