BLOGG, FAMILJEÄVENTYR

Friluftsliv i skärgården

Är du kvar i stan men egentligen sugen på att komma ut på nåt litet äventyr? Har du några dagar ledigt mellan jobb eller andra semesteraktiviteter och är sugen på att vandra en sväng, kanske tälta? Då är Stockholms skärgård ett utmärkt alternativ. Waxholmsbolaget och några till gör det enkelt att för en rimlig penning ta sig ut för alla oss som inte har någon egen båt. Ta båten på morgonen, vandra längs små grusvägar genom små pittoreska samhällen och sommarstugor. Hitta en egen liten strand eller klippa och slå upp tältet. Laga mat på sprit- eller gasköket, njut av solnedgången över fjärden och hör vågornas harmoniska vaggvisa när du kryper till kojs. Om det är bra väder så kanske du tar liggunderlag och sovsäck och sover under bar himmel. Det är en alldeles speciell känsla att få somna med bara stjärnorna ovan dig. Vakna på morgonen och spring rakt ner i vattnet för ett nakendopp då ingen ser på.

Skärgården är fantastisk och har du inte provat så vill jag varmt rekommendera den. Det är enklare än man tror att komma ut med båttrafiken, men ett tips är att våga ta sig lite längre bort än de första uppenbara destinationerna. Grinda är kanske ön de flesta börjar med att besöka eftersom den är så vältrafikerad av reguljärtrafiken. Men det gör den ur friluftshänseende kanske lite tråkig eller turistig. Men om du vill minimera resandet och maximera mängden av service som hotell och vandrarhem, kajak- och cykeluthyrning eller hästridning så kan Grinda absolut vara ett alternativ. På samma sätt kan Sandhamn nämnas, all tänkbar service och dessutom ett rejält Stureplansfestande. Andra öar som bjuder på både hygglig service men med betydligt bättre möjlighet att upptäcka naturen är till exempel Möja, Stora Kalholmen, Fjärdlång och Utö. Spana gärna in informationen hos Skärgårdsstiftelsen, på deras hemsida eller i deras lilla trycka informationsbok. Där beskriver de deras fyrtiotal områden runt om i skärgården och vilken service som erbjuds, allt från var du hittar torrdass och sopstationer till var man kan basta eller pumpar med färskvatten.


Här utforskar vi Grinda.

Stockholms skärgård skiftar ganska mycket i karaktär från innerskärgården med större sammanhängande öar med skog till mellanskärgården där det blir mer vatten, lite mindre öar emellanåt, men fortfarande med ganska mycket skog och träd, till ytterskärgården som domineras av större vattenmassor och mindre öar med betydlig mer sparsmakad växtlighet. Ta båten exempelvis till Kallskär och Rödlöga och upplev klipporna och möjligheten att spana mot horisonten när havet och himlen möts.

Ett litet tips för dig som tältar i ytterskärgården kan vara att ta med ett självstagande kupoltält om du har möjlighet, eftersom det kan vara lite ont om gräsplättar eller överhuvud taget någon egentlig växtlighet att trycka ner en tältpinne i. Det kan också vara tillfälle att öva lite på hur man gör fast sitt tält med hjälp av några större stenar och staglinorna. Nu vill jag dock inte skrämma upp dig som just var lite sugen på att boka in en övernattning i skärgården men som tyckte det kändes lite svårt. Dels finns det många vandrahem i skärgården och på alla lite större öar är det inga problem att hitta både skyddade och mjuka platser att slå upp sitt tält, även om det inte är ett kupoltält.

Om du vill så kan man ta med sig sin cykel på Waxholmsbåtarna vilket kan vara ett bra alternativ på till exempel Utö, där det faktiskt är lite drygt milen från samhället och Gruvbryggan ner till Storsand, som rent tekniskt ligger på en annan ö söder om Utö, men som har broförbindelse. Stora delar av Utö är fortfarande militärt övningsområde, vilket gör att du inte får tälta där. Men cykelturen ner till Storsand är väl värd det, för där väntar precis som namnet antyder, en mycket stor sandstrand. Fantastiskt vackert.

Cykeltur på Utö.

Ett alternativ till öarna i skärgården är fastlandsdelen av densamme. Ta bussen från Slussen ut till Gålö eller Björnö till exempel. Fina naturreservat med enkel och fin vandring, fortfarande med möjlighet att tälta alldeles vid vattenbrynet och på kvällen spana ut över fjärdens mörker och fundera på varför de olika fyrarna blinkar som de gör. Eller gör det ännu enklare och ta bara med vad du behöver för dagen, vandra en stund och bada en stund. Det är också skärgårdsliv.

Läs gärna mer om våra äventyr på Reldinadventures.com

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 0 artiklar till inom " Blogg, Familjeäventyr"