BLOGG, FISKE

Gösfeber i sommar

Gillar du abborre kommer du att älska gösen. En svårare utmaning än både abborre och gädda, men en spännande fisk och många kockars favorit i köket.

Tesen att gösen gärna tar i skymningen har med dess ögon att göra. Med sina speciella ögonlinser ser den väldigt bra i svagt ljus och grumligt vatten, då kan den smyga sig på bytet utan att själv bli upptäckt.

Gösen är en fisk som dessutom är en riktig kockfavorit i köket, en av de mest kulinariska fiskarter vi har. Men respektera alltid lokala regler för antal och minimimått.

De senaste 10-15 åren har det utvecklats ett helt nytt sätt att fiska gös, med så kallat vertikalfiske. Man kan lite förenklat beskriva det som pimpelfiske från båt, med spinnspö istället för pimpelspö. Med den metoden har sportfiskarna kommit i kontakt med de riktigt stora exemplaren. Ett fiske där det gäller att först leta upp gösens ståndplatser. De flesta använder ekolod. Men du kan fånga gös även under vanligt jiggfiske och trollingfiske med wobblers.

Tips för gösfiske

Hela sommaren och en bit in på hösten är att betrakta som bra gösperiod. Vi listar tre bra taktiktips!

1. Trolling från båt

Trolling från båt kan vara en bra sommarmetod, särskilt i skymningen. Man ror eller åker långsamt (gärna med elmotor) med handhållna eller monterade spön över kända gösplatser. Testa wobblers i olika nyanser. ABU:s klassiska Hi-Lo-wobbler i rött-vitt kallas i vissa fiskekretsar för ”Gös-ambulansen”.

2. Testa ett dropshot-tackel

Gör en halvmeterlång tafs av fluorcarbon- eller nylonlina (cirka 0,30 millimeter). Längst ner fäster du ett sänke som snabbt tar sig till botten, och ungefär 20 centimeter upp fäster du en krok med en liten ögla eller direkt med knut i huvudlinan – kroken ska helst stå rakt ut från huvudtafsen. Agna med död löja eller en färgglad jigg. Driv med båten över troliga gösplatser och låt tacklet följa botten. Låt linan darra till ibland.

3. Spinnfiska med jigg

Fäst jiggen direkt i beteslåset eller ännu hellre direkt i änden på en halvmeter lång nylon- eller fluorcarbontafs (ca 0,30 millimeter). Det finns även ”snabb-beteslås” att köpa som är mindre klumpiga och som du kan snabbhäkta fast jiggen i, för att smidigt byta färg och storlek. Det gäller ofta att hitta färgen för dagen. Glöm inte vevstoppet. Gösen tar ofta precis efter stoppet. Fiska hem jiggen hela vägen till land eller båten, gösen följer ofta efter och kan bestämma sig för att hugga när som helst. Färgkombinationen grön-gul är bra som standard.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Fiske"