BLOGG, HISTORIEN OM

Äkta vara som luktar gott – historien om Icebreaker

Äkta vara som luktar gott

Jeremy Moons dröm var att erbjuda naturliga alternativ till syntetkläderna när han grundade företaget Icebreaker 1994. I dag har merinoullen erövrat världen.

Vissa möten förändrar allt. När 24-årige nyzeeländaren Jeremy Moon 1994 träffade sin flickväns arbetsgivare, fårfarmaren Brian Brackenridge, innebar det en ny era både för honom själv och för outdoorbranschen i stort. Den väderbitne Brian hade med sig en t-tröja i merinoull som han slängde upp på kafébordet. Jeremy drog den på sig och blev helt förbluffad. Tröjan liknade inget han hade provat tidigare.
– Det mötet tände något i mig, en passion, säger Jeremy Moon. Från det ögonblicket var jag helt besatt av möjligheterna med naturliga lösningar på tekniska friluftskläder.

På den här tiden var syntetunderkläder kung och det var inte lätt att övertyga branschen om det nya materialets fördelar, men Jeremy Moon var envis. Ett år efter att Icebreaker grundades såldes dess underställ i de ledande friluftsbutikerna på Nya Zeeland. I dag, drygt tjugo år senare, finns plaggen i fyrtio länder över hela världen. Klimatet på nyzeeländska Sydön är hårt, med höga berg, stränga vintrar och varma somrar. Här betar merinofåren vars superfina ull – hälften så tjock som vanlig ull – gör dem unikt anpassade för att klara både kyla och värme. Ullen både isolerar och andas. Den är lätt, mjuk, kliar inte och står emot dålig lukt. Företaget knöt tidigt de bästa fårgårdarna till sig. Respekten för djur och natur utgör själva grunden i samarbetet. Icebreaker var först ut, 2008, med att förbjuda mulesing, sedan amerikanska djurrättsaktivister hade larmat om det plågsamma ingreppet.

Stack ut från mängden

När Icebreakers ullunderställ började säljas i Sverige årsskiftet 2003–2004 stack de ut från mängden med sin glada färgskala och pigga marknadsföring. Ja, prislappen stack också ut (i den övre skalan), men trots det blev plaggen snabbt populära. Många uppskattade naturmaterialets känsla och att kunna gå på fjället i dagar utan att lukta illa. Dessutom var de snygga. I dag har Icebreaker utökat kollektionen med strumpor, mössor, mellanlager, skjortor, shorts och andra plagg.
– När vi hade lyckats ta fram bra kläder som fungerar närmast kroppen såg vi möjligheten att skapa ett helt system av plagg i naturmaterial, säger Mark Koppes som är designansvarig på Icebreakers designkontor i Portland i USA.

Pionjärandan lever fortfarande och tar sig till exempel uttryck i tillverkningstekniken corespun, där merinoull spinns runt en central tråd av polyamid. Det ger ett tunt men starkt garn som tål slitage och håller formen i till exempel strumpor.

År 2015 lanserades merinoloft, ett ullbaserat isolationsmaterial för jackor och förstärkningsplagg. Redan efter två år står Merinoloft för en tiondel av företagets försäljning.
– Tittar vi ännu lite längre fram jobbar vi nära flera leverantörer för att ta fram fler biobaserade material, till exempel av majs eller protein, som kan användas i funktionskläder, berättar Mark Koppes. Sökandet efter naturliga lösningar på friluftslivets behov fortsätter.

Snabbfakta om Icebreaker

Specialister på merinoull med allt från sportiga underkläder till avslappnade reseplagg. Namnet anspelar både på att ge värme och på att ”bryta isen”.
Startade: 1994 i Nya Zeeland.
Huvudkontor: I Auckland i Nya Zeeland. Design- och utveckling i Portland, USA.
Anställda: 431 internationellt.
Tillverkning: En tillverknings-hub i Shanghai som samägs med andra internationella företag för att få tillgång till den senaste teknologin.

Icebreakers produkter hittar du här >>

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 15 artiklar till inom " Blogg, Historien om"