Foto: Per Lundström

Köket på Axeln

Livet i vildmarken behöver inte bara vara svett och torrkäk. Primus har tagit fram köket Onja med dubbla lågor för kortare spontanturer där det viktigaste är god mat och skön gemenskap.

Vem har inte suttit på en filt på en strand och rotat längst nere i packningen i hopp om att hitta något annat än ett halvt paket Ballerinakakor och en mosad banan? Samtidigt som grilldoften sprider sig från någon som uppenbarligen planerat lite bättre än. Nu är det din tur att ta picknicken till nästa nivå, med hjälp av Primus tvålågiga utekök Onja.

–          Hittills har de tvålågiga köken varit stora och klumpiga anpassade för husvagn och båt med hemkilosbehållare för gas. Men det här köket är portabelt med vanliga gasbehållare som används till friluftskök och kan bäras i en axelrem, förklarar Johan Sollenberg på Primus.

Primus har tidigare lagt mycket fokus på att jaga vikt i sina trekkings- och expeditionskök, men har med modellen Onja inriktat sig mer på livsnjutaren än på den asketiske äventyraren.

–          Det nya köket är till för den som gärna gör microäventyr i vardagen och som inte vill vänta till semestern för att komma ut i naturen och laga god mat tillsammans med dem man tycker om, fortsätter Johan Sollenberg.

Onja-köket är inget man stoppar i ryggsäcken inför veckoturen, men för spontana kvällsturer i kajak, båt, på cykeln eller för bilburna weekendtripper är det tre kilo tunga köket enkelt att hantera. Modellen med två gasmoduler ökar definitivt kockkänslan. Gasen (medelstor 230-gramsbehållare) håller i 34 minuter med full fart. En liter vatten tar cirka tre minuter att koka. Materialvalen är anpassade för att köket ska hålla länge och samtidigt kunna åldras snyggt.

Berätta mer om funktionerna, är det något som är nytt eller speciellt med själva konstruktionen?
– Locket i ek skulle jag säga, som även kan användas som skärbräda eller uppläggningsfat. De utfällbara benen är också en finess som gömmer gasbehållaren och samtidigt har en höjd som är väldigt tacksam om man sitter ner på en filt på marken.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Blogg, Familjeäventyr, Friluftsutrustning"