Badewanna Dive Team var en av de fem verksamheter som nyligen fick ta del av det som kallas Naturbonusen, från Naturkompaniet. Det totala beloppet av Naturbonusen, som möjliggörs tack vare Naturkompaniets medlemmar, uppgick i år till 1 900 000kr. Badewanna fick 300 000 till sitt projekt som syftar till att rensa Östersjön på nät. Vi på Naturkompaniet är självklart väldigt glada att ett sådant här projekt kan möjliggöras av våra medlemmar.
Du kan läsa mer om Naturbonusen och de andra projekten som Naturkompaniet stöttar här >>
(Nedan kan du läsa mer om Badewanne Dive Team, en text som skulle funnits med i vårt senaste numer av medlemstidningen 365 men som tyvärr föll bort.)
Koordinaten: 58,36 83 N 17,16 88 O
Platsen är farvattnen utanför Oxelösund och vraket ni ser på bilden är ångfartyget S/S Skagul, som sjönk 1942 efter en kollision och nu vilar på 40-55 meters djup. S/S Skagul är inte ensamt. Det gömmer sig otaliga vrak i Östersjön, många av dem är mycket välbevarade tack vare den låga salthalten och avsaknaden av skeppsmask – som annars snabbt äter upp allt trä. Det är ett historiskt arv som vilar under ytan, till gagn för marinarkeologer och dykare.
Men vraken kan också utgöra ett problem. Just vraket S/S Skagul har varit insnärjt i spöknät under 50 års tid och i dagsläget sitter minst tio sälar insnärjda tillsammans med en hel del fisk. Spöknäten är ett dolt men stort och allvarligt problem i haven (som 365 skrivit om tidigare). Nedbrytningen av näten tar väldigt lång tid och släpper ut mikroplaster i det marina ekosystemet.
Badewanne, ett av de nominerade projekten till Naturbonusen 2017, kommer nu inledningsvis att avlägsna spöknät från vraken vid Hävringe (S/S Skagul, S/S Johannes Russ och Isbjörn). Det är ett resurskrävande arbete. Badewannes mål är att ta fram en säker metod för att avlägsna spöknäten och samtidigt sprida kunskapen vidare till andra liknande aktörer runt Östersjön.
Text: Nicolas Jändel
Foto: Badewanne dive team