Två veckor, en lax. Ett vardagsresultat för en laxfiskare. Lars Lenberg gav sig ut på äventyr i Nordnorge med målet att fånga en 15-kiloslax på fluga. Han lyckades nästan.

Plötsligt hugger det. Efter fyra dagar i femgradigt vatten och dåligt väder. Det är som att våren aldrig kom till Norge i år. Det ligger snödrivor här och var och fisken håller sig borta. Men nu har solen kommit, älven sjunker och temperaturen stiger. Ett litet flak med lax närmar sig. Först tror Lars Lenberg att det bara är en liten fisk som har bitit i hans egenbundna fluga, den nappar så beskedligt. Men plötsligt gör den en hundra meters rusning. Lars blir koncentrerad, skärper till sig och håller linan spänd samtidigt som han försöker trötta ut fisken. Hela fajten tar tjugo minuter. Så kommer den upp. Fet och fin, 106 centimeter lång med en vikt på runt fjorton kilo.
– Det var en skön framgång efter att ha haft det motigt i några dagar. Det var också min födelsedag, så det blev en trevlig present, säger Lars. 

Under våren 2015 har han gått en sex månaders äventyrsutbildning på Tierra Adventure Academy, där Naturkompaniet fanns med som samarbetspartner. Deltagarna åkte
bland annat på överlevnadskurs i Örnsköldsvik och fick lära sig att hantera kallt väder. De fick också planera ett äventyr och skaffa sponsorer. Lars har fiskat lax i nästan trettio år och vet hur svårt det är att få en på femton kilo.
– Det är som att skjuta en fyrtiotaggare under älgjakten eller att slå en hole in one i golf. Lars och kompisen Tommi reser till Tromsö i nordligaste Norge i slutet av juni. De kör uppför älven så långt det går för att sedan vandra ytterligare en bit. Planen är att fiska sig nedströms under två veckor. 

Varför åka så långt och ligga ute så länge för att kanske fånga en enda lax?
– Det handlar om att få vara ute i en outbyggd älv och nästan inte träffa något folk alls. Det är inte många ställen i världen där det finns en rimlig chans att få en så stor fisk utan att betala hundratusentals kronor. 

Det sägs att just flugfiskare är lite galna, hur galen är du på en skala?
– Innan jag fick barn fiskade jag en gång lax och havsöring under 250 dagar på ett år. Laxfiskare är helt klart galna. Jag vet folk som har fiskat bort hus, hem och familjer.

Lars Lenberg är 42 år och ansvarig för fisket i kombobutiken Naturkompaniet/Fiskarnas redskapshandel i Sickla. Han fiskar bara med egenbundna flugor som tillverkas av hemliga material som är svåra att få tag i.

 

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 113 artiklar till inom " Blogg, Fiske, Vandring"