När Björn Mattsson har jobbat klart för dagen möter han upp två kompisar i Malmö. De cyklar i väg i den fina, sena eftermiddagen, ner mot Söderslätt, mot havet. Vid kusten ligger Hörte Brygg & Jäskafé, en liten skånelänga med rökbar. De äter god mat, tar en öl. Det börjar mörkna och kaféet stänger. Vännerna tänder lamporna och trampar ytterligare en bit, till sandstranden. De gör upp en eld och lägger ut sovsäckarna i fullmånens sken. Det låter som en film, men det är på riktigt.
– På morgonen vaknade vi och hoppade i det iskalla vattnet. Sedan cyklade vi till Svarte utanför Ystad och tog en kaffe och bulle innan vi tog Pågatåget tillbaka till Malmö och gick till jobbet. Det var en supertur. Mysigt med vänner, god mat, friluftsliv och lätt att få in i vardagen, säger Björn Mattsson.

Du älskar att cykla i Skåne, vad är det som är så härligt?

– Skåne har ett levande kulturlandskap med varierande terräng. I det finmaskiga vägnätet korsas stora och mindre vägar, asfalt och grus. Den som söker sig ut mot skogen och slätten hittar fina stigar och småvägar. Två av Sveriges bästa längre cykelleder går här, Kattegattleden och Sydostleden. Det finns en stark cykelkultur och kommunerna och länet har också börjat satsa mer på att göra det enkelt för cyklister att ta sig runt. Jag sätter mig på Pågatåget eller Öresundstågen och kan vara i andra änden av länet på drygt en timme.

Vilken är din egen favoritrutt?

– Alla har sin charm, men jag älskar Österlen med vyerna, havet nära, ett fantastiskt vägnät och många matställen och små kaffestugor. Cyklingen runt Malmö är fin. Jag har många gånger stuckit ut efter jobbet, gjort upp eld vid en bokskog, sovit där och cyklat tillbaka till butiken morgonen efter. Det är ett lätt sätt att fylla på med energi. Sydkusten är också bra, att cykla mellan Trelleborg och Ystad. Längs vägarna finns allt från boutiquehotell till gourmetrestauranger, klassiska gästgiverier som serverar äggakaka och duktiga bagerier och kaféer. För den som gillar backar och höjdmeter är Hallandsåsen och Söderåsen två fina ställen.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Cykling, Färdrapporter"