BLOGG, FRILUFTSSKOLAN, FRILUFTSUTRUSTNING

När det oväntade inträffar

Förberedd för oväder och strömavbrott! Människan blir mer och mer utsatt och sårbar i samhället, den moderna infrastrukturen och teknikens framfart gör oss mer och mer beroende. Vad händer när vi blir strömlösa, insnöade eller översvämmade?

Friluftsmänniskor har ofta en stor del av den utrustning som krävs för att hantera en sån situation. Fundera över var du förvarar din utrustning, den bör vara lättåtkomlig.

Det är fem element som behövs för att hantera en nödsituation i hemmet:

Information, belysning, mat, vatten och värme

Information

Ha en radio som drivs av batterier lättillgängligt, att få information om vad som hänt är viktigt, spekulationer kan leda till stark oro.

Belysning

Reservbelysning kan användas i form av pannlampa, lykta och värmeljus. En pannlampa är alltid bra för då kan du använda båda händerna och samtidigt enkelt rikta ljuset.
Pannlampor med LED teknik har en lång brinntid och olika ljusstyrkor som förbrukar olika mycket effekt.

Mat

Vid ett längre elavbrott kan man laga mat på camping- och friluftskök. Glöm inte att alltid ha bränsle för ditt kök hemma. Placera inte köket på spisen under köksfläkten – fettet i fläkten kan fatta eld, se upp för bränslespill och ha alltid en hink med vatten i närheten. Engångsgrillar och kolgrillar får inte användas inomhus på grund av fara för koldioxid och brand.

Matförråd

Ett oväder eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma. Man behöver också kunna ta hand om den mat som finns i kyl och frys.
Ha alltid ett reservförråd av mat hemma. Men använd det hela tiden så att varorna omsätts och inte är äldre än ett halvt år. Frystorkad mat har lång hållbarhet och går snabbt att tillaga, allt som behövs är lite kokande vatten. Kom ihåg att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost.

Förslag på livsmedel i reservförrådet, räcker för en person i en vecka:

– Kött- och fiskkonserver, 1000 g
– Grönsakskonserver, 2000 g
– Ris eller pasta, 500 g
– Potatismospulver, 500 g
– Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
– Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
– Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
– Smör, margarin, 500 g
– Soppor (pulver / burk), 500 g
– Torrmjölk, 500 g
– Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Vatten

Ett elavbrott påverkar även vattenförsörjningen. Vattenverket och pumpar längs vattennätet behöver el för att fungerar. Högt belägna områden kan bli utan vatten redan efter några timmar. Det är då kommunens uppgift att ordna med dricksvatten vid olika tappställen.

Till ett bostadsområde utan vatten kan vatten köras i tankbil och speciella hämtställen ordnas, vanligen med hjälp av brandförsvar eller gatukontor. Vattnet hämtas lättast i plastdunkar eller hinkar. Ha helst en dunk med skruvlock och kran.

Du kan själv ordna dricksvatten om du inte får det utkört! Använd sjövatten och vatten från friska brunnar, vattendrag och bäckar som du säkert vet att är fria från giftigt utsläpp. Vattnet renar du så här:

– vattenreningstabletter
– sila bort småpartiklar
– koka vattnet utan lock i minst fem minuter

Även i tanken på toaletten finns reservvatten – men glöm inte att rena det!

Värme

En bostad kyls snabbt ut och blir snart obehaglig att vistas i. Redan en temperatur på 15 grader kan kännas ruggig.

Nödrum

Förbered något rum i bostaden som ett nödrum. Ett maximalt bra nödrum ligger:
– mellan andra rum
– mot söder
– i övervåningen

I flerfamiljshus väljer du rummet intill eller ovanpå/under det rum din granne håller varmt. Stäng till mot övriga kalla rum.

Tälta inomhus

Ta fram tältet, spänn upp det och fäst i stadiga föremål i rummet. Eller bygg en koja med hjälp av stolar, soffa och bord. Inuti tältet eller kojan hålls värmen kvar.
Lägg mattor på golven i kalla rum. Ha ordentligt på fötterna. Isolera fönstren – särskilt på natten – med gardiner, filtar mm.

Kläder

Klä dig med flera olika lager kläder. Lagret längst in mot kroppen och mellanlagret ska hålla kroppen varm. Det yttersta lagret kläder ska skydda mot blåst, regn och snö när du går utomhus. Natten klarar man bra om man sover i sovsäck.

Extra värme

Det är bra att kunna värma upp bostaden eller något rum i den på något annat sätt än med el när det blir strömavbrott.

För att få extra värme kan du:
– bränna stearinljus eller fotogenlampa med veke
– använda fotogenkamin eller gasolvärmeapparat
– varje människa avger 100W

Koloxidfara

Men tänk på koloxidfaran. Vädra kort men rejält och ofta om du använder kok- eller värmeapparater, som förbrukar mycket syre. En stearinljuslåga är en bra mätare på om det finns syre. Minskar lågan och blir den småningom flämtande måste du genast vädra in frisk luft.

Brandrisk

Se upp med ljus i fönster!
– Håll bränslen och öppna lågor åtskilda!
– Förvara inte mer än tillåten mängd bränslen i bostaden.
– Förvara bränsle i godkända kärl.
– Ha alltid brandsläckningsutrustning tillgänglig.

Innan strömmen kommer tillbaka ska du stänga av alla elelement och andra större strömförbrukare. När strömmen återkommer slår du i mycket långsam takt på en apparat i taget.

Överlevnadsburken

Räddaren i nöden vid långa elavbrott! Det kan vara svårt att i mörkret hitta eller komma ihåg var tändstickor, ljus och ficklampan finns. Ett bra råd är att samla alla ”överlevnadssaker” på en plats som hela familjen känner till. Man kan till exempel ha en ”överlevnadsburk” som innehåller det viktigaste för att klara ett elavbrott.

Välj de saker ur listan nedan du tror din familj behöver vid ett elavbrott. Lägg dem i burken och ställ den på en plats som alla i familjen känner till.

Överlevnadsburken kan innehålla:
– Batterier i reserv
– Choklad
– Multiverktyg, mejsel och tång
– Ficklampa
– Kaffepulver och tepåsar
– Kontanter (sedlar)
– Papper och penna
– Plast- och fryspåsar
– Proppar
– Radio, batteridriven
– Reservmedicin
– Reservnycklar
– Socker och druvsocker
– Spel: kortlek, litet spel, ex. Yatzy
– Tändstickor
– Vattenfilter
– Värmeljus

I riktigt extrema lägen kan burken även användas att koka på!
Använd då en plåtburk, ca 15 cm hög och ca 30 cm bred. Borra 20-30 hål med diametern 10 mm i locket samt även några i sidan. Ställ tre värmeljus i burken och lägg på locket. Hålen ger syre till ljusen. Sen tar det en och halv timme och du har varmt vatten.

Källa: Civilförsvarsförbundet, www.civil.se, Lars Fält och Naturkompaniet

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Friluftsskolan, Friluftsutrustning"