BLOGG, FRILUFTSUTRUSTNING, VANDRING

Naturkompaniet vårrustar dig inför säsongsstarten

Äntligen är det dags för nya stordåd på barmark och öppet vatten. Men innan du störtar ut kan det vara idé att trimma utrustningen.

1. Vårda kängorna

Alla läderskor mår bäst av att behandlas med fett och vax. Fett tränger in på djupet och vaxet bildar ett skyddande ytskikt. Hårdvax jobbar du lämpligast in med händerna, gnid med cirkelrörelser så värms vaxet upp och tränger in bra. Flytande vax kan du gnugga in med svamp eller trasa. Smörj även snöreshakarna.

2. Se över tältet

Gå igenom tältet, lägg ut det på en plan, öppen yta och se över alla snören, sömmar och fästpunkter. Laga eller byt ut om något är trasigt. Ett tält mår allra bäst att förvaras luftigt och torrt i öppet tillstånd, inte nedpackat i tältpåsen. Rensa ur och ta bort allt skräp som barr och lera. Kolla alla tältbågar.

3 Vädra kläderna

De flesta friluftskläder ska inte tvättas för ofta, hellre vädra och borsta rent än tvätta. Skrynklorna (som lätt kan bli till hål) hålls enkelt borta genom att hänga skjortor, byxor och jackor på galge. Vaxa gärna dina G 1000-kläder med en kloss Grönlandsvax. För ullplagg finns särskilt skonsamma ulltvättmedel.

4 Rengör köket

Friluftsköket ska inte maskindiskas, bara rengöras för hand. Kolla brännare och eventuella slangar (om du kör med gas). Munstycken och ledningar får gärna rengöras med rensnål eller tryckluft om du använder diesel eller fotogen. Har du Primuskök så finns särskilda servicekit till de flesta modeller.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 113 artiklar till inom " Blogg, Friluftsutrustning, Vandring"