Harald Born överlevde 21 dagar i Utahs öken. Under en amerikansk sjukvårdskurs tampades han med skorpioner, 57-gradig hetta och skrikande åsnor.
Skorpionerna kryllar runt den skadade tjejen. Hettan bränner. Sjukvårdsteamet kämpar för att ta sig fram genom en djup kanjon med stenar och taggbuskar. Det visar sig vara ett benbrott och gruppen flyttar bort tjejen från krypen.
– Det såg ut som att de vaktade henne. Jag tog ett djupt andetag, gick in i räddningsrollen och låtsades att jag inte var rädd, säger Harald Born.
På National Outdoor Leadership School får han och de 30 andra deltagarna lära sig att tejpa fötter, praktisera på ambulansen och leta efter skadade människor i olika terränger. Den tre månader långa sjukvårdskursen innehåller också forsräddning i Colorado och klätterräddning i Wyoming. I Utahs öken får gruppen leta efter platser där skådespelare, som tjejen med benbrottet, agerar fysiskt eller psykiskt sjuka. Det är allt från frakturer till diabetes och chock.
– Vi ställde många frågor för att få en bra bild av vad som hade hänt, funderade igenom informationen och bestämde vad vi skulle göra. På dagarna når värmen upp mot 57 grader. På nätterna sjunker temperaturen till noll och utanför tältet skriar vilda men nyfikna åsnor.
– Vi hanterade värmen genom att ta det lugnt och säga till när vi inte orkade. Machogrejen där folk måste pusha sig försvann snabbt.
Vad tar du med dig hem?
– Vikten av att känna till sin utrustning. Du kan ha världens bästa första hjälpen-kit, men det spelar inte så stor roll om du inte vet hur grejerna fungerar. Det är samma sak med kläder, du måste känna till rätt lagersystem för dig och klä på dig innan du börjar frysa.
Vad är viktigast om någon skadar sig i vildmarken?
– Kommunikationen, att kunna larma. Oftast är det bäst att stanna hos den som är skadad, lugna ner sig och skaffa en överblick.
Hur kan skaderisken minimeras?
– Genom att ha bra skor. Med klena skor kan du vricka foten och med slitna ökar risken för att tappa fästet. Det är också bra att prova ryggsäcken i förväg så att ryggen inte får en chock, och att läsa på om området du ska besöka. Det kan även vara bra att tala om för någon hemma vart du ska.