BLOGG, FAMILJEÄVENTYR

På tältäventyr med barnen

Övernattning i Örens naturreservat Mars 2016

Efter att vi parkerat bilen och gått de 300 metrarna ut till stranden så händer det något med oss alla tre. Jag börjar gå saktare. Mina rörelser blir lugnare och humöret stiger. Barnen däremot blir livligare. Stegen blir längre, ryggsäcken lättare och de börjar springa längs med stigen. Vi startar vandringen från tät tallskog, passerar stora mattor av mjölon och kommer ut på en strand av klappersten. Framför oss öppnar havet upp sig och det finns inget som stör utsikten mot horisonten.

Det första som möter mig när jag följer stigen ut mot stranden är ett par tomma gummistövlar. Längre bort går min dotter och sätter ner fötterna försiktigt på de vassa stenarna. Kombinationen strand och solsken väckte upp någonting hos henne och jag tror att hon ville sätta fart med att göra sommar. Min sons ryggsäck ligger slängd på marken och han själv sitter uppe i en tall, som kungen av träd och ler med hela ansiktet. Det är verkligen en ynnest att komma iväg med sina barn ut i naturen. Det finns så mycket att upptäcka när verklighetens gränser sprängs och fantasin tar vid och öppnar upp ett annat landskap. Ett annat landskap endast synliga för mina barn. Ibland får jag följa med bort till äventyrslandet inne i skogen. Ibland får jag se pinnen som blev Harry Potters trollstav eller kotten som blev en kikare med vilken du kan se vart som helst i världen. Och jag får smaka på supersoppan, tillagad i en grop på stranden av vass, tång och barr. Det är så många sinnen som används. De vassa stenarna mot fotsulan och stickiga barren mot tårna. Den lena barken från tallen mot handen. Doften från havet som rufsar om håret och ljudet från vågorna mot stranden.

Vi letar tillsammans upp en bra plats för tältet. Provligger våra platser. Plockar bort kottar och pinnar som kan störa sömnen och slår upp tältet. Bågarna fälls ut och förs in i sina kanaler. Vi flyttar tältet till rätt plats och börjar slå i tältspiken. Ryggsäckarna packas upp av ivriga händer, sovsäckarna plockas fram och barnen kastar sig in i tältet. Just där och då känns det tryggt att jag bestämde mig för att använda stormlinorna.

Maten kan verkligen göras till en festmåltid när man är ute. ”Gå ut och äta” betyder för oss en middag tillagad över öppen eld eller vid ett friluftskök. Den här kvällen är det pytt i panna som står på menyn. Potatisen var kokad på förhand. Korven, löken och köttbullarna var inhandlade på vägen ut och jag startade upp gasolköket och började värma picknickmuurikkan. När smöret fräste stekte jag upp maten i omgångar och blandade ihop pytten vid sidan om. Det sista jag gjorde var att värma maten portionsvis och servera i kåsorna. Maten blev mycket uppskattad och tillsammans med marshmallowsefterrätten fick middagen högsta betyg.  

Kvällen avrundades med att tvätta ansikte och händer i havet. Tänderna borstades och munnen sköljdes i havsvatten innan vi kröp ner i sovsäckarna. Sagoböcker, gosedjur och pannlampor är självklart packade och iförda mössor nedkrupna i våra sovsäckar läser vi högt om tjejer på ridläger och trollkarlsskolor.

 

Tips inför övernattning med barn:

Låt glädje och lust styra aktiviteten. Vi valde att gå en kort sträcka för att ha ork och kraft till att upptäcka naturen runtomkring oss.

Lägg tid på att hitta god mat som värmer och som barnen ser fram emot att äta. Och glöm inte efterrätten!

Packa ner ordentligt med varma kläder. Det blir snabbt kallt på kvällarna och efter mycket lek och bus är det lätt att bli kall.

Om möjligt, ta med sovkuddarna hemifrån. Det gör stor skillnad på sömnen för barnen och det blir någonting de känner igen hemifrån. Väldigt värdefullt för yngre och ovana tältare.

3 värdefulla prylar som vi hade med oss:

Black Diamond Spot – pannlampa för upptäcktsfärder kvällstid och för läsning i tältet.

Hydroflask – isolerande flaska som höll saften och juicen ljummen fram till morgonen. Hade inte flaskan varit isolerad hade vår dricka varit iskall då vi hade minusgrader under natten.

Mora Scoutkniv – Väldigt viktig när man har knivbevis och behöver tälja pinnar för att kunna grilla marshmallows med.

Tänk på:

Naturen och miljön inne i ett naturreservat är skyddat genom lag och det är viktigt att du läser och följer de föreskrifter som gäller för just det naturreservat du besöker.

Läs gärna på om allemansrätten innan du ger dig iväg. Den ger dig både rättigheter men också skyldigheter mot natur och markägare. 

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " Blogg, Familjeäventyr"