BLOGG

På cykel genom USA – del 3

Motvinden höll i under hela var tid i Oklahoma och in i norra Texas. I dessa stunder är det skönt att vara två. Man har varandra, inte bara för att ha någon att avreagera sig på, utan for att peppas, peppa och för att kunna ligga ”i suget”.

Väl uppe i Colorado möttes vi av en välkomnande syn: berg! Efter dryga tre veckor i skog, träskmarker och på prärien var det skönt att se Rocky Mountains snöbeklädda toppar. Här i Denverområdet har vi vårt första riktiga depåstop. En veckas vila från cyklingen är något vi sett fram emot och vid bergens fötter sadlar vi av, nöjda och med värkande bakdelar.

Nordväst från Denver ligger Estes Park. Utöver samhällets stora vita hotel där ”The Shining” spelades in, är Estes Park inkörsporten för USAs högsta asfalterade väg. Vägen slingrar sig på 3700 möh fram mellan höga toppar och är helt öppen för trafik endast under sommarhalvåret när de har skottat bort de meterhöga snövallarna som varje vinter bestämt blockerar vägen på nytt. Vår cykelutflykt är en naturupplevelse. Med huvudvärk och brinnande lungor cyklar vi den sista biten, som nu är avstängd för bilar, uppför berget.

Efter vår vila i Denver är det återigen dags att rikta cyklarna västerut och börja trampa. Våren har fått vänta på sig och på höjd är stighudar mer aktuellt än lättmönstrade touringdäck. Vid Berthoud Pass på drygt 3000 meter över vågorna, efter att ha trampat i hagel på vägen upp, körde vi in i ett snöoväder och på nervägen körde bilar i diket och vi drog in magen. Vi klarade oss ner och efter tre dagar är den värsta biten av Rocky Mountains förbi.

Adam och Matthias

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " Blogg"