Naturkompaniets måndagsauktioner på Facebook har samlat in hela 15 744 kronor. Det skänker vi oavkortat till WWFs projekt Rädda Östersjön.
”-Tack för ert bidrag till vårt Östersjöarbete”, säger Mariann Eriksson, Kommunikationschef på WWF.
Vill du göra mer för Östersjön kan du till exempel välja fisk utifrån WWFs fiskguide, avge dina Östersjölöften eller bli Östersjöfadder.
|
|
|
|
|
|
Om WWFs verksamhet
På svenska heter WWF Världsnaturfonden och det är en organisation som startades 1961 i Schweiz. WWF har idag 5 miljoner supportrar i 100 länder och är en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer. Verksamheten i WWF finansieras till största delen med gåvor från allmänheten.
WWF – En organisation som gör skillnad
Östersjöns havsmiljö är mycket känslig och påverkas direkt av det som sker i och kring havet. Dels genom övergödning och överfiske men också genom våra egna handlingar. Genom att arbeta med att påverka företag, privatpersoner, politiker och organisationer har WWF drivit igenom flera stora projekt som helt klart gör skillnad.
Här följer ett axplock av saker som WWF gjort för Östersjön:
– WWF har de senaste åren framgångsrikt kämpat för att stoppa dumpningen av avfallsvatten i Östersjön från kryssningsfartyg.
– Ett skydd av tre unika utsjöbanker som är viktiga övervintringsplatser för sjöfåglar har skapats av WWF. I utsjöbankarna dyker fåglarna efter föda på bankarnas lättåtkomliga djup och de är även viktiga lek- och uppväxtområden för många fiskarter. Fiskeriverket har beräknat att omkring 95 procent av Östersjöns fisk och fåglar finns på cirka 5 procent av Östersjöns yta – huvudsakligen utsjöbankarna.
– En konstgjord hylla för häckande sillgrisslor har byggts av WWF på Stora Karlsö. Där finns ca 800 häckande sillgrisslepar och platsen fungerar både som en naturlig häckningsplats och som en högteknologisk forskningsstation där det är möjligt att följa fåglarnas liv in i minsta detalj utan att störa dem.
– WWF har under lång tid envist drivit frågan om hållbart torskfiske i Östersjön. ”-Att se ett bestånd vända från nära kollaps på grund av överkapacitet, illegalt fiske och dålig förvaltning till att certifieras är en stor seger”, uppger WWF på sin hemsida.
Läs mer om WWFs projekt Rädda Östersjön.