Rönnträden är fulla med bär i år. De är inte bara vackra att se på, de kan användas både för människor och djur. Bara att plocka fram stegen. Här följer några tips på vad du kan göra med rönnbären.

1 Frys bort det sura

Visst, rönnbär är sura men du kan enkelt få bort en del av surheten genom att frysa dem, eller plocka dem från trädet efter de första frostnätterna. Det är värt ansträngningen eftersom bären är både nyttiga och energirika. Med smaksättning som socker och till exempel enbär blir de ännu godare.

2 Gör en klassisk gelé

Rönnbärsgelé och söndagsstek är en utsökt svensk komboklassiker. Med socker, kokning och en silduk får du ihop en gelé som definitivt imponerar på svärföräldrarna. Kanske till och med ge den en liten äppeltouch med nedskurna bitar från 3–4 äpplen innan du börjar koka. Recept hittar du på odla.nu.

3 Ge fåglarna en julklapp

Plocka gärna några extra klasar nu när det finns rönnbär i överflöd och frys in i en låda. De är perfekta att ta fram när det blir ännu kallare väderlek, i november eller framåt jul när småfåglarna har svårt att hitta mat själva. Häng ut i närmaste träd. Fåglarna kommer att tacka dig direkt. Sen är det bara att ta fram kikaren.

4 Tolka vädret?

Rönnbären har många goda egenskaper, men att avslöja vintervädret är inte en av dem. Skrönan att många rönnbär skulle förutspå en sträng, kall vinter stämmer tyvärr dåligt. Lika osäkert som att spå i abborrfenor. Enligt meteorologer går det inte att förutsäga väder mer än 7–8 dagar framåt.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Blogg, Friluftsskolan"