Jag minns tydligt första gången jag såg illustrationen utav denna flotte i en bok utav Lars Fält, flotten var fint tecknad med rika detaljer och jag visste direkt att jag var tvungen att prova på att tillverka en. Det blev dock aldrig av utan bilden har hängt med mig någonstans i bakhuvudet och bara väntat på att få bli verklighet. Idag var en perfekt dag för en sådan bild att få verklig form.
Detta är en utav de enklaste improviserade/provisoriska flottar man kan tillverka. Det enda man behöver är en tarp utav det grövre slaget, förslagsvis kanvas då nylon så lätt rivs sönder mot vassa grenar som kan sticka ut.
Det första steget i det här flottbygget är att placera tarpen på en lämplig yta.
Steg två är att samla några rejäla famnar sly/ris, gärna av lövträd då dessa ger större volym och därmed bättre stabilitet i flotten. Tänk på att om man tar björksly såsom jag gjorde så måste man ha markägarens tillstånd.
Riset placeras sedan ut i en munkformation/cirkel, ytan som blir kvar i mitten kan också fyllas med ris om man vill ha en mer plattformsformad flotte men personligen fann jag det bättre med lite kanter mellan mig och vattenytan. Hålet kan även fyllas med ormbunkar, mossa eller gräs för komfort om flotten skall nyttjas över en längre tid/sträcka.
Det sista steget är att samla tarpens alla ändar och förankra dessa i varandra med föreslagsvis en bit snöre.
Den färdiga flotten är inte särskillt vacker men o så praktisk! Om man vill kan man improvisera en paddel med en klykad gren och en plastpåse men jag fuskade och greppade min trogna kanotpaddel.
Det fanns definitivt en inlärningskurva på hur flotten skulle styras och det tog en stund innan man hittat balansen. Flotten flöt förvånansvärt stabilt och bra, dessutom var det en fantastiskt kul upplevelse att få sjösätta och sedan paddla sin alldeles egen risflotte!
Risflotten passar lika bra som ett badnöje som till ett överlevnadsimplement och passar även utmärkt för den bushcrafter som vill nå gammelgäddan.
Flyt lugnt! Med vänlig hälsning, Jonathan.