BLOGG, FRILUFTSSKOLAN, FRILUFTSUTRUSTNING

Så hanterar du dina stighudar på bästa sätt

Stighudarna är dina bästa vänner på vägen mot toppen. Här är fyra tips som gör hanteringen enklare och att de håller formen längre.

1 Var noggrann

Se till att smeta på stighuden ordentligt från början. Att en stighud lossnar när du är på väg uppför kan vara både tidskrävande och farligt om du står exponerat. Att få stighudar med isigt klister att fästa kan vara i stort sett omöjligt. Upptäcker du ute på berget att klistret är för dåligt är det bra att ha med ett par fyra till fem centimeter breda skidremmar för att fästa huden mot skidan. Skidremmarna kan även ge lite extra friktion mot snön.

2 Klara blåsvädret

För att slippa stighudar som fladdrar i vinden och blir svåra att vika ihop kan du dra av nedre delen av stighuden från skidan först. Sätt sedan ned bakänden av skidan i snön innan du viker upp nedre delen mot mitten av skidan. Dra sedan av resten av stighuden (den övre delen) och vik även den mot mitten. Väl hemma igen när stighudarna har torkat är det bra att vika om dem som vanligt – framkant för att skydda klistret.

3 Håll stighuden isfri

Under en dag med flera åk, när stighudarna tas av och på många gånger och temperaturen skiftar, ökar risken att det blir isbelägg-ning på klisterytan, vilket gör att den inte fäster på skidan. För att avhjälpa problemet ställer du skidan i snön, håller stighuden med båda händerna över skidan och drar klistersidan fram och tillbaka över stålkanten för att skrapa bort isen från klistret. Tricket väcker även lite liv i klistret och får det att fästa bättre.

4 Underhåll och återanvänd

Köp inte stighudar med märkesspecifika fästen om du vill kunna använda dem till flera olika par skidor. Gamla stighudar går att återanvända genom att skära ner dem så att de passar på en smalare skida när du pensionerat den ursprungliga. Se till att hålla klistret rent och stryk på nytt klister vid behov så håller stighudarna länge. Och glöm inte bort att plocka ur stighudarna ur ryggsäcken och torka dem ordentligt när du kommer hem.

Köp stighudar hos Naturkompaniet >>

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Friluftsskolan, Friluftsutrustning"