BLOGG

Samhällskris – 10 tips på hur du kan förbereda dig

Att vara förberedd

Ordet ”prepping” betyder ”förberedelse” och är inte något nytt fenomen, det handlar helt enkelt om att förbereda sig på en situation där viktiga samhällsfunktioner slås ut. Om det är strömavbrott en längre tid kan det vara bra att kunna laga mat eller lyssna på vevradio i väntan på att elen kommer tillbaka.

Här följer några snabba tips på hur du kan förbereda dig inför en kris. Foto: Björn Takei.

1) Ha koll på sovsäcken
Att hålla sig varm är väsentligt. Ha en sovsäck hemma, liggande på ett ställe där du kan hitta den även om det är mörkt. Filtar och täcken funkar såklart också, men en sovsäck är ännu bättre på att hålla dig varm. Funktionskläder som en varm ulltröja eller tunn dunjacka är också väldigt användbara.

2) Elda mot fukten
Det är sällan kylan som känns värst när strömmen går. Det är fukten. Att elda på något sätt hjälper. Tänd värmeljus, ett friluftskök eller en brasa om du har tillgång till kakelugn, öppen spis eller kamin. Men bär inte in grillen. Den förbrukar för mycket av rummets syre och sotar för mycket.

3) Slösa inte med värmen
Bor du i hus, försök inte hålla hela huset varmt. Gör som i gamla tider och samlas i köket. Stäng dörrarna och värm bara upp det rummet, med de värmekällor ni har och med er egen kroppsvärme. Laga mat där och sov där, tätt tillsammans. Då hjälps ni åt att hålla värmen.

4) Lagra vatten
Förvara dricksvatten i livsmedels-godkända dunkar på ett mörkt och svalt ställe och byt ut det var tredje månad. För en familj med fyra personer behövs minst tio liter vatten per dygn. Ett vattenreningsfilter, som det man använder i friluftslivet, är också bra att ha hemma.

5) Snabbt och energirikt
Lagra gärna mat som kräver så lite vatten och så lite bränsle som möjligt att tillaga. Ris är bra mat med högt energiinnehåll, men kräver både vatten och tar lång tid att koka. Gryn och nudlar som man bara häller lite kokande vatten över och låter stå är bättre. Frystorkad mat eller konserver är också bra, om man tycker om det. 

6) Bränsle för en vecka
Ha ett friluftskök hemma och öva på att använda det. När ström¬men försvinner är friluftsköket ditt sätt att laga mat, men det är också en källa till värme. Se till att ha bränsle hemma så att det räcker för en veckas matlag¬ning och lite extra för uppvärmning. 

7) Enas om rutiner
Kom ihåg att din mobiltelefon troligtvis snabbt blir oanvänd¬bar. En laddad powerbank är bra att ha liggande för att kunna ladda telefonen, men troligtvis är också nätet påverkat och kan vara svårt att använda. Prata i förväg igenom med familjen hur ni ska göra om ni inte kan komma i kontakt med varandra. Var möts ni? Ska barnen stanna på skolan eller gå hem? Prata med skolan vilka regler och rutiner de har. Oroa dig inte heller direkt om du inte får tag på nära och kära. Det behö¬ver inte betyda det värsta. De kanske bara har fullt upp med praktiska bestyr eller har en urladdad telefon. 

8) Ha koll på kartan
Ha fysiska kartor över närområ¬det om du inte känner varje gata utan och innan. Ofta sätter kommunen upp samlingsplatser, informations-center och vattenutlämning och med¬delar en adress till dessa, t ex via radio. Då kan det vara bra att kunna hitta dit även utan Google maps.

9) Tänk på hygienen
Fundera på hur du ska sköta hygienen om vattnet stängs av. Våtservetter som man gnuggar noga med räcker en bit. Kanske finns en sjö i närheten vars vatten kan användas i toaletten. Återanvänd vattnet på så många sätt som går. Diskvattnet kan bli spolvatten i toan, pastavatten går att diska hjälpligt i, och så vidare.

10) Friluftslivet visar vägen
Sist men inte minst – intres¬sera dig för friluftsliv. Då får du mycket av all den här kunskapen och utrustningen av bara farten.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " Blogg"