BLOGG, NATUR OCH MILJÖ

Senaste nytt från Naturbonusvinnarna 2017

Ni är säkert lika nyfikna som vi om hur det går ute på fältet för de senaste Naturbonusvinnarna. Här följer en aktuell lägesrapport från fem aktörer som gör skillnad.

Badewanne Dive Team

Vill göra skillnad i Östersjön och städar havet rent från så kallade spöknät.

Detta har hänt
”Tack vare Naturbonusen har projektet med att avlägsna spöknät från skeppsvrak tagit ny fart. Intresset har varit stort och flera andra initiativ för att städa Östersjön börjar nu dyka upp. Vi har föreläst ett flertal gånger i både Sverige och Finland. Jobbet med att rensa bort trål är tids- och resurskrävande och kräver noggrann planering. Vi har under året lagt mycket kraft på inventering och planering. Mycket fokus ligger på den stora operationen runt Hävringe som planeras till maj eller juni, 2018, med ett gemensamt team från Sverige, Finland, Estland, Tyskland, Italien och Holland. Flera av fartygsvraken är gamla och rostiga, många har stora mängder olja och diesel i tankarna som riskerar att läcka ut. Vi har gjort mätningar på vrak ner till 90 meters djup. Rapporter från våra mätningar har skickats vidare till berörda myndigheter. Det stora arbetet ligger framför oss och vi ser fram emot att göra skillnad för Östersjön!

Läs mer om Badewanne >>

Min Stora Dag

Tar ut barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar på friluftsläger i naturen.

Detta har hänt
”Under en långhelg i slutet av maj åkte 29 ungdomar mellan 14–18 år på friluftsläger till Höga Kusten, Friluftsbyn. Under tre dagar fick de tillsammans med guider ta del av vad friluftslivet har att erbjuda. Under en långhelg fick ungdomarna vandra, paddla, klättra eller bara hänga. På kvällarna umgicks de vid lägerelden och träffade spännande friluftspersoner som delade med sig av sina äventyr, naturupplevelser och erfarenheter. Äventyraren Robin Trygg, som 2011 blev den yngsta svensk någonsin att bestiga Mount Everest, var med som ledare hela helgen. Gruppen fick tillsammans uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter: Höga berg , djupa urskogar och en skimrande kust. Det blev en helg där ungdomarna utmanade sig själva och gjorde saker som de tidigare trodde att de aldrig skulle kunna klara av, som att exempelvis klättra upp längs via längs via ferrataleden på Skuleberget.”

Läs mer om Min Stora Dag >>

Min Stora Dag läger Höga Kusten 2017
© Oskar Kihlborg 2017

Friluftsfrämjandet – Skogshjältarna

Vill arbeta för barns hälsa i skolan och på fritiden genom rörelse, mångfald, hållbarhet och demokrati. 

Detta har hänt
”Med hjälp av Naturbonusen har vi kunnat skapa mer material som ger många fler aktiviteter för Skogshjältarna, i en miljö som finns nära barnens hem och skola, i bostadsområden där friluftslivet traditionellt inte är så starkt. Samtidigt skapar dessa verktyg möjligheter för barnens pedagoger att de kan fortsätta äventyren med barnen lång tid framöver. Dessutom kunde vi skapa ännu fler aktiviteter och möjligheter till barn och ledare över hela landet då bidraget även användes till att ta fram Skogsmulles hinderbana och Skogsmulles kalas. Som en födelsedagspresent till alla våra 320 lokalav-delningar och 500 skolor och förskolor runt om i landet i samband med att Friluftsfrämjandet fyller 125 år och Skogsmulle fyller 60 år under året.”

Läs mer om Skogshjältarna >>

Bee Urban

Arbetar för att få fler bin i världen i samarbete med lokala jordbrukare.

Detta har hänt
”Under projektets första år, 2016, engagerades 24 lantbrukare som tillsammans anlade 19 hektar bifodergröda som sträckte sig över cirka 30 kvadratkilometer. Under 2017 gjordes mindre justeringar i projektet för att skapa en mer omfattande infrastruktur för insekterna. Under året har även fler överenskommelser gjorts med ytterligare 32 lantbrukare.Vi uppskattar den totala längden för alla åtgärder till cirka 150 kilometer. De grödor som etablerades 2016 och nu är inne på sitt andra år domineras av baljväxten gul sötväppling, som lyser i gult. Årets etableringar domineras av blommande honungsört, en ettårig lilablommande art som under första säsongen ger skydd åt de spirande baljväxterna och till andra året lämnar plats åt dem att blomma.”

Läs mer om Bee Urban >>

Scouterna

Vill agera länk mellan ungdomar från många olika länder så att de kan träffas och umgås i naturmiljö.

Detta har hänt
”Scouting är som allra bäst på stora läger – som Jamboree. I augusti samlades 11 000 personer på Rynkabyfältet i Kristianstad för att uppleva äventyr och träffa nya kom-pisar. Av dem var det 1 300 deltagare som var helt nya i Scoutsammanhang. Det blev ett minne för livet för de ung-domar som var på plats under åtta intensiva dygn. Totalt deltog ungdomar från ett 20-tal länder på sommarlägret »Jamboree17«. Känslan var att deltagarna hade riktigt kul under lägertiden och knöt nya kontakter, helt i linje med vår egen vision ”Unga som gör världen bättre”.

Läs mer om Scouterna >>

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " Blogg, Natur och miljö"