BLOGG, FÄRDRAPPORTER, FRILUFTSMAT

Snabbfotad genom Padjelanta

När Tobias Belforth bjöd med kompisen Sven-Johan Dahlstrand på en löptur genom Padjelanta nationalpark hade han inte hjärta att berätta att turen även skulle fortsätta 8 mil till Saltoluokta.

Totalt blev det sju dagar i fjällen, med 21 mil löpning från färjeläget vid Änonjalme till fjällstationen i Saltoluokta. Och Sven-Johan Dahlstrand tog den längre distansen med jämnmod efter att han hade hårdtränat några månader.
Idén till att springa genom fjällen föddes hösten 2012, när Tobias Belforth planerade för nästa sommars fjällsemester. Först tänkte han vandra, som vanligt. Men när han och Sven-Johan, också en rutinerad friluftsmänniska, började prata om att göra något tillsammans blev de mer och mer sugna på att pröva något nytt.

Varför springa när man kan vandra?

– Eftersom vi är vana löpare är det inte särskilt jobbigt för oss att springa på fjället. Jag tycker faktiskt att njutningen var större när vi sprang med en packning på några kilo, jämfört med att gå med en traditionell tjugokilospackning. Men jag skulle inte rekommendera det här till folk som inte är vana löpare. Risken att man skadar sig är stor om man inte är rätt tränad.

Vad var jobbigast?

– Skogarna innan Kvikkjokk. Det var tidigt på säsongen och bara några få som hade vandrat där innan oss. Stigarna var överväxta, så vi hade svårt att se stenar och stubbar. Vi ramlade hela tiden. Dessutom var det varmt och mycket mygg.

Fick du någon positiv överraskning?

– Det är förvånansvärt lätt att springa dag efter dag. Jag trodde faktiskt att det skulle göra mer ont. Nu klarade vi oss med några skavsår, jag fick ont i en led i ena stortån och Sven-Johan kände av ett knä.

Vilka var de viktigaste lärdomarna?

– Vi hade med oss för mycket mat. När vi började springa vägde våra ryggsäckar tio kilo. Jag skulle vilja pröva att springa från Änonjalme till Saltoluokta utan nästan någon packning alls. Man skulle till och med kunna fortsätta till Tuottarstugorna och få ihop tre–fyra dagars löpning utan nästan någon packning alls.

Så det blir ett nästa projekt?
– Nej, nu tar vi en paus från fjällöpning. Vi har diskuterat att göra något med paddling nästa gång. Det tar sådan tid att ladda, träna och planera innan, så just nu känner jag mig ganska mätt på löpningen.

Tobias Belforth arbetar som säljare på Naturkompaniet i Göteborg. Han har tidigare tävlat i multisport, men sedan han fick barn springer, cyklar och paddlar han i lite lugnare takt.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Färdrapporter, Friluftsmat"