Kraftigt snöfall, norrsken och magiska åk. Under nio dagar toppturade Calle Gunnmo och hans vänner i Sareks Nationalpark. Här i det orörda landskapet ligger den kritvita, rena snön och väntar som ett oskrivet blad.
Det snöar och blåser kraftigt. Calle Brodén och de andra i gruppen får jobba för att ta sig framåt med sina pulkor. Flatljuset får allt att se vitt ut. Calle Brodén ser inte om terrängen går uppför eller nedför tjugo meter fram. Gruppen bygger ett ordentligt läger och tar skydd. Kryper ner i sovsäckarna. De vaknar och solen strålar, nysnön gnistrar. I dag ska de upp mot en av topparna i Sareks nationalpark i Lappland. Däruppifrån glider de ner på telemark, snowboard och alpina skidor.
– Det var en befrielse och glädje att kunna komma högt upp och få de åken just den dagen. Vi kunde se långt över det bergiga landskapet. Det var vitt, vitt, vitt överallt, säger Calle Brodén. Temperaturen växlar mellan någon minusgrad till ner under tjugostrecket. Under en natt låter ett norrsken sina färger spela över himlen.
Hur utrustningskrävande är det att göra en sådan topptur?
– Du behöver mycket utrustning eftersom det är svårt att få hjälp om det händer något. Vi hade klätterutrustning, säkerhetsutrustning med rep och lavinutrustning med spade, sond och transceiver. Vi hade också med oss första hjälpen-kit och en satellittelefon.
Hur mycket handlar om säkerhet?
– Mycket. Vi såg till att inte slå läger nedanför snöhäng eftersom det finns risk för laviner även i dalarna. På toppen försökte vi hålla ihop gruppen och ha koll på var alla var. Före Sarek hade hela gruppen åkt till olika delar av Jämtlandsfjällen där jag och min kollega från Naturkompaniet ledde övningar i lavinsäkerhet. Temperaturen pendlar också och det är lätt att underskatta mindre kalla temperaturer.
Varför är just toppen så viktig? Räcker det inte med att bara vara ute i fjällen och leta bra utförsåk?
– Det är en roligt grej att ha varit längst inne, högst upp. En bra dag har du fin utsikt över ett häftigt landskap. Men att nå toppen är inte det viktigaste för mig. Jag gillar utmaningen i att vara så utelämnad som du är i Sarek.
Calle Gunnmo är butikschef på Naturkompaniet på Odengatan. Han är 35 år och gillar högpulsaktiviteter, han har till exempel sprungit hela Kungsleden.