BLOGG, FRILUFTSUTRUSTNING

Spöknät blev regnjacka

Vi överdriver inte om vi påstår att From the sea är vårens hetaste nyhet på regnjacksfronten. Men för den sugne gäller det att vara snabb.

Världshaven har länge fungerat som samhällsutvecklingens skitiga bakgård, enligt devisen ”det som inte syns, finns inte”. När Tretorn sökte efter återvinningsmaterial för sin nya regnparkas From the sea, som är framtagen tillsammans med Naturkompaniet, var det just i havet man började leta.

– Ansvarsfull tillverkning har varit en del av Tretorns dna och kärnvärde sedan starten 1891. Det här projektet är en hjärtefråga för oss. Jag har själv varit med och plockat upp otaliga sådana här nät när jag drev dykbutik i Malaysia för många år sedan, berättar Fredrik Ekström, hållbarhets- och kommunikationschef på Tretorn. Cirka 650 000 ton fiskenät anses driva omkring som skräp i världshaven, enligt Tretorns siffror. De så kallade ”spöknäten” utgör ett omfattande marint problem när de driver omkring i världshaven och fortsätter att fånga fiskar, fåglar och sköldpaddor. Nylonet bryts inte ner på flera hundra år. Regnjackan From the sea är tillverkad av återvunnet nylon från just den sortens fiskenät, som har samlats in i koreanska hamnar.

– De här näten är i regel tillverkade av väldigt slitstarkt nylon, men har bara ett par års livslängd innan de slängs, ofta i havet eftersom det kostar fiskarna pengar att lämna in dem för återvinning. Nu samlar vi i stället in dessa nät via vår partner Ecoalf och betalar yrkesfiskarna en liten summa för dem. Nylonet omvandlas sedan till ny tråd genom att först brytas ned till pellets och omvandlas till vätska. From the sea-jackan skiljer sig från en vanlig galonjacka, eftersom den är vävd och andas.

TRE SNABBA OM FROM THE SEA
1. Finns från början av april att beställa på naturkompaniet.se och i utvalda Naturkompanietbutiker i färgerna svart, blå, grön, orange och gul. Endast 350 exemplar.
2. Alla Tretorns regnkläder är fria från fluorkarbon, PVC och ftalater.
3. Jackan är av unisexmodell med extra djup huva, krage med innerfoder, förhöjda fickor, tvådelad dragkedja och svetsade sömmar.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Blogg, Friluftsutrustning"