BLOGG, FISKE

Ta regnbågen från isen

Vintertid är pimpeltid. Under isen väntar regnbåge och bäckröding i någon av landets alla put and take-sjöar.

Sjöar med inplanterad ädelfisk finns över hela landet, men bara för att de kallas för put and take-vatten är det långt ifrån någon nappgaranti. Det gäller, som vanligt, att fixa och trixa för att lura fisken.
Kommer du ny till en sjö kan det vara bra att börja leta efter spår. Som stövelspår till exempel. Ju fler borrade hål och kängor som trampat runt på samma fläck, desto bättre. Där är troligen en het plats. Även blodfläckar på isen avslöjar tidigare fångster. Uddar och vikar brukar annars vara bra platser.

Fisket på isen är spännande eftersom man inte kan tyda vattnet, utan mer får förlita sig på känseln och leta sig fram till bra ställen. Regnbåge är en explosiv fisk så använd gärna ett kort ismetespö med rulle som har slirbroms, så du kan drilla fisken försiktigt. Kolla även så att linan är fräsch, den kan lätt skavas mot iskanten när man kämpar med fisken. En ny lina håller för sådana slitningar mycket bättre än en gammal.
Och kom ihåg: Får du upp en fisk som du vill behålla ska den avlivas direkt, inte ligga och sprattla på isen. Det är plågsamt i onödan. Regnbåge är överlag finfin att använda i köket, den smakar ungefär som lax. Och isen hjälper till att hålla råvaran superfräsch hela vägen fram till middagsdags.

Tre sätt att fånga fisken

1. Blänke och maggots
Som på klassiskt rödingmanér. Ett stort fladdrande blänke, en kort tafs under (10-15 centimeter) och en krok med maggots (gärna röda och vita). Gör omväxlande lockryck och håll still. Bra metod för att hitta fisk, särskilt bra för bäckröding.

2. Räka nära botten
Väldigt effektivt, men kanske lite tråkigt. Sätt en krok på linan (gärna med brett gap à la karpkrok) och två små blyfria hagel 10-15 centimeter upp, så att kroken som apteras med räka sjunker ner mot botten. Veva upp en bit så räkan hänger precis ovanför botten och låt spöet vara still. Sätt gärna fast det i pimpelstolen med en pingla i spötoppen, så du hör om fisken nappar. Särskilt regnbågen gillar räka.

3. Finlira med balanspirk
Ett riktigt kul sätt att fiska, kan dessutom vara extra effektivt fram på vårkanten. Testa gärna balanspirkar i olika färger och storlekar (till exempel ”Granaten”) och experimentera med små lockrörelser, darr och håll still. Sätt gärna ett par maggots på kroken. Testa även inne på grunt vatten.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Fiske"