ÄVENTYRET RUNT HÖRNET, BLOGG

Tälta en natt i veckan ett helt år

Att få in sitt äventyr i vardagen

När jag bestämde mig för mitt projekt att tälta minst en natt i veckan ett helt år så visste jag att det skulle bli en tuff utmaning att få till den där utekvällen och planera in den i mitt vardagsliv. Att jobba heltid på banken som projektledare och sen vid sidan om efter kontorstid ge mig ut på mina veckoliga äventyr, hur skulle det gå? Jag kan redan nu avslöja att det gick och det gick bra, men visst var det tufft.

Tanken var ju att jag skulle sova ute alla säsonger och i alla möjliga väder för att bygga erfarenhet och mera färdigheter kring ett aktivt friluftsliv. Därför var en natt i månaden eller en helg i månaden inte tillräckligt för det jag ville uppnå. Utan en natt i veckan skulle ge mig det jag villa ha. Det skulle också ställa krav på planeringen kring mitt arbete, privatliv och äventyrande. Gick det att sova ute en vardagskväll och sen komma in till jobbet som vanligt? Klart det gick och än bättre kom jag till jobbet fylld med energi efter att ha vaknat upp i det fria samma morgon.

Så hur gjorde jag? Hur planerade jag min utrustning? Jag valde att börja på helger så att jag kunde få koll på allt i lugn och ro samt på morgonrutinen och vad som krävdes dagen efter i direkt eftervård av utrustningen samt vad som kunde vänta till lite senare. Vidare bestämde jag hur jag skulle dokumentera och vilka regler som jag ville ha. Endast en natt i veckan skulle räknas och jag skulle alltid lämna platsen i bättre skick än jag fann den.

Ganska snart insåg jag att det här skulle gå hur bra som helst att göra en vardagskväll. På banken var de positiva och där hade vi torkrum för cyklisternas kläder där jag torkade mitt tält en morgon till allas förvåning. Dusch fanns ju också både på jobbet och hemma. Det enda som kollegorna skrattade åt var att om jag sa att jag skulle gå ut en kväll, så var det verkligen bokstavligt!

Näräventyren med tältet varje vecka efter jobbet en vardagskväll förde mig till platser runt om i Stockholm bara meter från där andra promenerar. Jag gick där fylld av energi med min ryggsäck och rekade en tältplats där jag inte skulle vara i vägen. Efter att jag slagit upp tältet la jag in belysning och tog en bild innan jag kröp ner i min sovsäck och somnade med ett leende.

Hur funkade vardagsnätterna? Det som var häftigt att upptäcka var att jag inte behövde gå upp tidigare än när jag vaknade hemma. Främst berodde det mest på restiden från tältplatsen om jag ställde väckarklockan tidigare. En bra aha-upplevelse att friluftsliv inte bara är för helgerna utan precis när andan faller på.

Jag har ett par guldkorn precis där jag bor som jag kan nå på mindre än en kvart när andan faller på. En underbar känsla av frihet!


Funderar du på ett näräventyr? Då tycker jag att du ska ta tag i det. Börja först i mindre skala och testa. Om du sen gillar det så är det bara att hitta på mer saker. Det finns så mycket roligt att göra och Sverige är fantastiskt!

Fler inlägg från Fredrik hittar du på Outside Sweden >>
Du kan också följa Fredrik på Instagram >>

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Blogg"