Skogvaktaren Bo Hilleberg var frustrerad över hur illa gårdagens tält fungerade och startade eget. I dag används Hillebergs tält av krävande användare över hela världen.
Det står en snökanon på fullt blås utanför Hillebergs huvudkontor på Frösön. Men det är inte snön man vill åt, det är vinden. Ska man testa ska det göras ordentligt, resonerar familjeföretaget.
– Det var pappas filosofi ända från början. Vi sålde ju tält till vänner och expeditioner, så kvalitet var ett måste, säger Petra Hilleberg på telefon från Seattle.
Pappa är Bo Hilleberg som drog i gång företaget 1971. Då var han skogvaktare och klurade på ett tält där ytter- och innertält kunde slås upp samtidigt. Han avskydde att krypa in i ett plaskblött tält efter att först ha slagit upp innertältet och sedan kämpat för att få ytterduken på plats.
När han strax därefter träffade hustrun Renate fann han inte bara kärleken, utan också en entreprenörskollega som tillsammans skulle få verksamheten att flyga.
– Utan mamma hade det inte blivit något, berättar Petra Hilleberg som i dag är företagets koncernchef. Hon tog pappas idéer och skapade verkliga produkter med sin symaskin och hon såg till att produktionen fungerade.
Tältet Keb släpptes 1973 och var det första kommersiella tältet med sammansatt inner- och yttertält. Ett par år senare upptäcker Bo Hilleberg en ny väv av silikonbelagd nylon, flera gånger starkare än nästan allt annat på marknaden. Det blev nyckeln för tältens styrka och anseende.
Tält som kan gå i arv
45 år senare är Hillebergs tält förstahandsvalet för många professionella äventyrare och krävande tältanvändare över hela världen.
– Det finns Kerontält från 1980-talet som fortfarande används. Tält som används i fjällmiljö kan hålla väldigt länge, medan sand och hårt UV-ljus innebär hårda påfrestningar. Känsligast för sand är dragkedjorna, berättar hon.
All utveckling sker fortfarande i Jämtland under Bo Hillebergs ledning och all marknadsföring från Seattle i USA. Tillverkningen sker i Estland, något som gör dem unika i en bransch där i princip allt sys upp i Asien.
– Det ger oss kontroll och möjlighet att arbeta med hållbarhet när vi kan ta direkt ansvar för varje steg i processen.
På frågan om framtida nyheter blir Petra hemlighetsfull. Det finns idéer ”på hyllan”, säger hon, och det handlar alltjämt om bärbart boende
– inga trädtält eller biltält.
– Vi är långsammare än andra, vi gör inte en ny modell ”bara för att ha en nyhet”. Men ser vi att det kompletterar vårt sortiment, då kör vi. Å andra sidan gör vi hela tiden små förbättringar på existerande modeller.