BLOGG, FISKE

Tillsätt bara vatten

Fiskesäsongen i norr är kort och intensiv. Det kanske allra mest utmanande är att ta fjällfisken på fluga. Med de nya comboseten kommer du igång direkt.   

Någon har sagt att mete med mask är att dra nytta av fiskens dumhet, men att fiska med fluga är att utmana fiskens intelligens. Genom att se sig runt vid vattnet, studera vilken sorts insekter som kläcker och efterlikna den med en konstgjord fluga av hår och fjäder försöker flugfiskaren överlista fisken på dess egna villkor. Dessutom ser det snyggt ut. Den svepande linan utgör själva tyngden och kastas med tajming ut till den väntande fisken.

I fjällen är säsongen kort men intensiv. Här finns harr och öring i strömmarna och röding i sjöarna uppe på fjällplatån. Ett drömlandskap för en flugfiskare. Här kläcker både dag- och nattsländor, ibland även rikligt med harkrankar. Alla står högt upp på fiskens önskemeny. Vill du prova själv så rekommenderas strömmande vattendrag, där är det enklare att ta hjälp av strömmen för att föra ut fluga och lina. Dagens WF-linor är väldigt lättkastade.

Det bästa är att du kan komma igång på fem minuter genom att skaffa ett färdigt combo-set med spö, rulle, påspolad lina, och tafs. Bara att knyta på en fluga och börja. Hittar du fisk som vakar försöker du pricka det senaste vaket. Sen gäller det att hålla nerverna i styr om fisken tar flugan, om inte så kan du byta flugmönster eller testa en annan storlek. Vakar det inte alls kan du prova en sjunkande fluga, en streamer eller nymf.

Ofta trivs fjällfisken som bäst i samma områden som myggen. Så glöm inte myggmedlet! Thermacell har tagit fram ett nytt skydd, Backpacker, som du kan använda för att få en myggfri lägerplats. Går att skruva direkt på gastuben.

Tre steg för att bli fullfjädrad flugfiskare!

  1. Med ett par vadarbyxor (de nya har andasfunktion och går att vandra i) når du både fram till fisken och får det enklare med bakkasten.
  2. Polaroidglasögon hjälper dig att se fisken i vattnet, samt stenar och gropar när du vadar.
  3. Ha alltid keps eller mössa (och helst polaroidglasögon) när du kastar, särskilt under blåsiga dagar. En kastvind kan lätt göra att kroken fastnar på helt fel ställe.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 112 artiklar till inom " Blogg, Fiske"