ÄVENTYRET RUNT HÖRNET, FISKE, VANDRING

Tjautjasjaur – byn vid vägs ände

Tjautjasjaur (i folkmun Tjautjas, i min mun ”Tjottis”) är en by som ligger ca 3 mil från Gällivare, bokstavligen vid vägens ände. Jag har fått anledning att besöka stället mer senaste tiden eftersom att ett par vänner flyttat dit. Och de är inte ensamma. I motsats till många glesbygdsorters deprimerande nedåtgående invånarantalkurva är Tjautjas en av de få byar som har tillväxt i invånarantal under 2000-talet. Och jag kan förstå varför! Platsen ligger i naturreservatet ”Lina fjällurskog” och är vykortstjusigt.

Vi tog en dagsutflykt, parkerade bilen där vägen tar slut och promenerade längs sjön i nordlig riktning (höll hela tiden vänster förutom där stigarna går ned till tomter). Stigarna är lättpromenerade och det finns (oftast) spångar där marken är blöt. Uppe på en höjd tog vi fikapaus med utsikt över sjön. Tyvärr lyckades jag inte fånga utsikten optimalt med min något knaggliga mobilkamera men ni kanske förstår grejen?

I sjön finns möjlighet till fiske. Denna gång var det endast gammgäddan som nappade, den fick åka tillbaka till sjön. Förutom gädda stötte vi på uggla, groda, samt en fjällripsmamma med fjällripsbäbisar. Mamman kutade iväg i en stor båge för att avleda oss från sina barn och när vi befann oss på behörigt avstånd flög hon tillbaka till kidsen, like a boss.

Efter fikat tog vi oss vidare norrut och upp på baksidan av Boazuoaivi (okej, här ber jag er ta en konstpaus och föreställa er mig ha ansiktsuttrycket av emojin med runda ögon och rosiga kinder när jag försöker mig på att uttala namnet). Ungefär samma ansiktsuttryck kan ni sedan applicera på mitt ansikte när jag såg vyn från toppen! Eftersom att omgivningen är relativt platt kunde vi bl.a. se bort till stora fjällmassiv i västlig riktning. Jag vågar inte mig på att namnge vilka. Vägen ner tog vi längs en bredare stig/grusväg och kom tillbaka direkt till bilen. Har man inte en halv till en dag att avvara kan man ju ta denna väg upp och ner för att kika på utsikten. Det kommer definitivt bli fler utflykter i området för min del!

/Emma Söderlund (Bloggare och ambassadör)

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 41 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Fiske, Vandring"