BLOGG, NATUR OCH MILJÖ

Tretorn Bio Plant Jacket

Tretorn lanserar helt nedbrytbar regnjacka

Nästa vecka lanserar Tretorn sitt tredje hållbarhetsprojekt i samarbete med oss på Naturkompaniet. Bio Project – en helt nedbrytbar regnjacka som är både vatten- och vindtät. Bio Project är nästa stora framsteg inom Tretorns hållbarhetsinitiativ Eco Essentials.

Bio Project föddes ur önskan om att skapa en regnjacka som liknar naturens eget cirkulära ekosystem. I processen av detta valde Tretorn att titta på militären och medicin, två industrier som ligger i framkant när det kommer till innovation och att utveckla hållbara material.

Militären har länge använt sig av nedbrytbar PLA (Polylaktid) i krigs- och militärzoner för att kunna gräva ner använt material utan att behöva lämna några spår efter sig. I medicin används ofta nedbrytbar PU (Polyuretan) som ett naturligt nedbrytbart material.

Resultatet av att sammanföra dessa två tekniker blev en helt nedbrytbar regnjacka. Jackan har även en unik specialgjord dragkedja som även den är nedbrytbar. Bio Project är nästa stora framsteg inom hållbarhetsinitiativet, Eco Essentials – Tretorns kärna för framtida tillväxt inom ansvarsfull produktion och design.

”Dagens konsumenter är mycket mer pålästa och medvetna, och söker i större utsträckning efter hållbara produkter istället för slit-och-släng. Vi på Tretorn har alltid värnat om miljön och arbetar hårt för att kunna erbjuda mer hållbara alternativ. Därför är vi oerhört stolta över att nu kunna lansera den första helt nedbrytbara regnjackan.” säger Fredrik Ekström, Kommunikationschef Tretorn Europa.

Jackan har en urban och minimalistisk design med justerbara armar samt nederdel och kommer i färgerna Olive och Navy. Förutom att vara nedbrytbar, är jackan även 100 procent vindtät och har en vattentäthet på 10 000 vattenpelare per millimeter.

Jackans dragkedja är tillverkad av det enda nedbrytbara polyamidgarnet i världen, Amni ® Soul Eco Material. Resterande delar av jackan är tillverkade i PLA – Polylaktid-tyg, vilket i sin tur är framtaget av koldioxid. Genom en spetsteknologi kan koldioxid utvinnas från plantor som majs, sockerrör och betor, och detta kan efter en förädlingsprocess sedan användas i tillverkningen av garn. För total vattentäthet har jackan ett yttre lager av nedbrytbar PU – Polyuretan.

Tretorns Bioplant Jacket är en unisexmodell som finns i två färger i Naturkompaniets butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö samt i webbutiken.

Vad är PLA?
Vår råvara kommer från NatureWorks i USA som är världsledande leverantör och innovatör för biopolymerer. De har specialiserat sig på förnybara råvaror, som tex majsstärkelse och sockerrör. Polylaktid har förkortningen PLA och är en form av bioplast som tillverkas av dessa råvaror. Dessa härrör från förnybara jordbruksresurser i stället för olja.
Råvaran är certifierat fri från något genetiskt material av Eurofins GeneScan.

Är dragkedjans biologiska nedbrytbarhet certifierat?
Dragkedjan är gjord I Amni Soul Eco®, det första biologiskt nedbrytbara polyamidfibern i världen. Den biologsika nedbrytningsprocessen är baserad på ASTM D5511 (Standard Test Method for Determining Anaerobic Biodegradation of Plastic Materials Under High-Solids Anaerobic-Digestion Conditions) Amni Soul Eco is Oeko-Tex® certified (standard 100, class 1)

Hur är den nedbrytningsbar?
Biologiskt nedbrytbara material bryts ned i en biologisk process, varvid mikroorganismer sköter nedbrytningen. En nedbrytning kan även ske med hjälp av andra mekanismer, dvs kemiskt, termiskt eller fysikaliskt. Vid en biologisk nedbrytning så bildas det koldioxid och vatten. Kemisk nedbrytning leder till mindre molekyler.

Det finns just nu ingen industriell kompostanläggning som är villig att ta kläderna för kompostering. Vi ser jackan som ett alternativ att använda hållbara råvaror istället för fokus på kompostering. Därmot tror vi att framtiden kommer ha större möjlighter för kompostering av kläder.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " Blogg, Natur och miljö"