ÄVENTYRET RUNT HÖRNET, BLOGG

Två Tallar i Avvakko

På lördag var det toppenväder och vi tog en tur till Avvakko som ligger ca 4 mil från Gällivare mot Kiruna. Gick upp till en rastplats som vi (i familjen) döpt till Två Tallar och ligger en bit upp på lågfjället Avvakkodundret som är 755 m.ö.h. Rastplatsen har min morfar och hans vän ställt i ordning. De har burit upp en tung gammal traktorfälg som blev eldring, fixat bänkar och röjt upp. På vintern körs det upp ved, då det är lättare att ta sig dit med skoter. Morfar är född och uppvuxen i Avvakko och det är även mamma och hennes syskon. Här var vi ofta när jag var liten och det är en plats jag håller väldigt kär. Blir som lugn i själen varje gång jag kommer hit.

Vi parkerade vid vändplan och började gå längs med en skogsväg tills vi kom fram till stigen som är tydligt utmärkt. Fyllde på vatten i bäcken vid foten av berget innan vi började stigningen. Hundarna svalkade sig och drack. Följde stigen uppåt tills vi kom fram till de två tallarna. Är så fin skog här och höstfärgerna börjar sakta ta över. Härifrån ser man nästan hela Avvakko och alla sjöarna runt byn. Hit brukar jag gå minst en gång per år under barmarksäsongen. Är en lagom lätt tur med lite brantare stigning på slutet, så lite flåsigt.

Vi gjorde eld, Malin tog en siesta, Lina och Isak hittade lite blåbär i slänten. Vi grillade korv, kokade kaffe och hade med lite godsaker. Pratade om livet och det kommande valet. Även i Avvakko, min tryggaste plats på jorden, spelar det roll vad som pågår i omvärlden.

När det var dags att bege sig hemåt plockade vi ihop alla våra tillhörigheter, såg noggrant till att elden slocknat och att vi inte lämnat något efter oss (förutom fotspår och aska i eldringen). Så gick vi neråt igen. Efter vägen ner hittade vi så mycket blåbär så Evvan och jag stannade och plockade varsin påse. Älskar naturens skafferi, och att ha frysen fylld med egenplockade bär.


Rekommenderar alla att vara i skogen på hösten. Men var försiktigt då jakten pågår. Om du är i områden där det jagas är det klokt att ta på dig starka färger eller varselkläder/väst.
/Jenny Dagbro Gran

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 111 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Blogg"