BLOGG, KLÄTTRING

Utmanar förtrycket med klättring

Att bestiga toppar över 7 000 meter är en bedrift i sig. Att göra det som afghansk kvinna – i Afghanistan – gör utmaningen till något mycket större.
Den 10 augusti i fjol stod 24-åriga Hanifa Yousoufi på toppen av Afghanistans högsta berg, Noshaq (7 492 möh). Hon är den första kvinnan – och den fjärde afghanen någonsin – att bestiga berget.

Bestigningen gjordes möjlig genom den amerikanska organisationen Ascend, som arbetar för att lyfta unga afghanska kvinnor och skapa starka förebilder. För de flickor som är med i Ascends program står bland annat utbildning, socialt arbete, ledarskapsträning och klättring på schemat.Organisationen grundades 2015 av amerikan-skan Marina LeGree som under många år har arbetat med utvecklingsfrågor i området och på nära håll sett de utmaningar som unga kvinnor i Afghanistan står inför.
– Jag tyckte bara att vi behöver ha några riktiga hårdingar till kvinnor som kan täppa igen truten på folk lite grann, sa Marina LeGree till The Guardian om varför hon startade organisationen. Dagen innan gruppen skulle ge sig av mot Noshaq utförde talibanerna en attack i närområdet och det var nära att hela expeditionen fick avbrytas. När de ändå gav sig i väg kunde varken höjdsjuka eller förfrusna tår stoppa Hanifa Yousoufi som gjorde sista rycket till toppen tillsammans med den norska klättraren Vibeke Sefland.
– Jag gjorde det för varenda tjej. Afghanistans tjejer är starka och kommer att fortsätta att vara starka, sa Hanifa Yousoufi efter bestigningen.
Om Ascend
Är en amerikansk icke vinstdrivande organisation som genom klättring och utbildning arbetar för att utveckla kvinnliga förebilder och ledare i Afghanistan. Organisationen grundades av Marina LeGree och sedan starten 2015 har medverkande i projektet klättrat flera av Afghanistans högsta toppar och även gjort förstabestigningar.
Läs mer: ascendathletics.or

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 110 artiklar till inom " Blogg, Klättring"