BLOGG, FRILUFTSSKOLAN, LÄGERLIV, VANDRING

Fjället är till för alla

I Sverige har vi förmånen att få vistas väldigt fritt i naturen enligt Allemansrätten som är inskriven i svensk grundlag. Allemansrätten innebär en begränsad rätt för var och en att färdas över annans mark och tillfälligt uppehålla sig där. Med rätten följer hänsyn och varsamhet; mot natur, djurliv, markägares mark och mot andra människor i naturen.

I det här inlägget skriver vi om vett och etikett i fjällen.

1. Tälta fritt men på lämplig plats

Det går fint att slå upp ett tält på allmän plats i fjällvärlden. Ytorna är enorma, så du riskerar sällan att störa någon annan. Däremot bör du tänka på att inte skada marken. Ljung och lav är känslig vegetation. Att välja rätt tältplats kan även handla om praktiska saker som att inte tälta i en svacka vid ihållande regnväder, att söka skydd för hård vind eller att förankra tältpinnarna med stenar. Bekanta dig med tältet före avfärd. Håll gärna lite koll på vart solen går upp och ner. Att ha tältet placerat i stark morgonsol kan lätt förvandla boendet till en bastu.

2. Allemansrätten gäller

De svenska fjällen är öppna för alla. Du får i princip vandra överallt, även utanför lederna. Du får även plocka bär och växter, så länge de inte är fridlysta. Naturen i den karga miljön växer i regel sakta och är skör, så behandla den med både respekt och förstånd. På vissa ställen får man som besökare även ta hänsyn till renskötseln. Till exempel genom att alltid, oavsett årstid, hålla hunden kopplad i renbetesområde.

3. Särskilda regler i nationalparker

I fjällen ligger många områden i nationalparker. Reglerna kan variera mellan parkerna. I vissa är allemansrätten utökad medan den i andra är begränsad. I vissa får du inte göra upp eld eller ens tälta, men på andra ställen är det helt okej med längre tältvistelser. Det kan vara bra att läsa på lite innan besöket. Annars brukar närmaste stugvärd veta exakt vad som gäller i det aktuella området.

4. Följ lederna

Det statliga ledsystemet i fjällen är väl markerat, vinterleder har t ex röda kryss. Totalt rör det sig om 550 mil genom Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. De fungerar både som vägvisare och navigationshjälpmedel. Kryssen sitter 40 meter ifrån varandra och på ungefär 150 centimeters höjd. Håll dig till sommarleden, vinterleden kan ibland korsa sommarleden men är anpassad för skotertrafik och slutar ofta i en våtmark eller rakt ut i en sjö. Rapportera gärna om du ser brister i ledsystemet till närmaste stugvärd eller till länsstyrelsen.

5. Lämna inga spår

Naturkompaniet driver kampanjen ”Please, leave nothing but footprints”. Nedskräpning i naturen är ett ökande problem. Pappersrester kan du lätt elda upp, men burkar och hårdplast bör du bära med dig tillbaka. Ta gärna med dig en skräppåse i packningen. Skala bort onödiga förpackningar redan på hemmaplan så kommer du ner både i vikt och skräpvolym. Organiskt material som fiskrens och matrester kan grävas ner, men helst en bit från lägerplatsen. Om inga andra spår syns än lite tillplattat gräs när du lämnar tältplatsen så har du gjort ett bra jobb.

6. Svårt att elda på fjället

Kommer du ovanför trädgränsen finns i regel väldigt lite ved. Under långa värmeböljor kan ljung och buskvegetation vara så torr att det heller inte är lämpligt att elda. Det bästa är att ta med ett friluftskök, som till exempel Primus eller Trangia, för att koka vatten och laga mat. Ha lite extra uppsikt på kök och låga om det blåser hårt, så inget runtomkring fattar eld. Livsmedel går i regel bra att förvara i en vattentät säck nedsänkt i närmaste bäck eller i en påse eller hink i en snödriva.

7. Bo i stuga

Livet i fjällstuga har många fördelar. Du slipper bära med dig tält och kök. Längs lednätet i fjällen finns ett otal fina STF-stugor att övernatta i eller boka före avresan. Tänk på att det är skillnad på fjällstugor med bokningsbart boende och nödstugor, som man inte får bo i annat än vid akuta situationer med extremväder. Bor du i stuga så bär gärna in ny ved före avresan och en hink med vatten till nästa gäst. En stuga kan vara en nästintill nödvändig tillflyktsort om du är ute med småbarn. Låt barnen ligga i den nedre slafen i våningssängen. Mysfaktorn är ofta hög, med möjlighet att elda i kamin och spela kort i skenet av stearinljus eller fotogenlampa.

8. Vandra med små barn

Med en bärstol kan du få med dig även riktigt små barn på dagsturer, redan från 1–2 års ålder. Tänk bara på att barnet snabbt blir kallare än du själv, som är i rörelse. Ungefär från 5–6 års ålder kan barnen börja gå själva, men helst utan packning eller med bara en liten, lätt ryggsäck. Räkna då med cirka en mil per dag. Men bunkra upp med snacks som russin, nötter, choklad, kex. Brustabletter med olika smaker kan snabbt piffa upp dricksvattnet i kåsan.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 113 artiklar till inom " Blogg, Friluftsskolan, Lägerliv, Vandring"