I vandringsboomens spår följer även problem. Som toalettbestyren till exempel. Höga halter av tarmbakterien e-coli har för första gången hittats i vattendrag i Jämtlandsfjällen.
I höstas kunde SVT berätta om återkommande höga halter av e-coli i älven Enan på hösten under en lång rad år. E-coli är ett tecken på färsk avföring i vattnet och ska normalt inte finnas så högt upp på fjället, enligt forskaren Anders Jonsson vid Mittuniversitetet som SVT har pratat med. Halterna var så höga att man kan misstänka att de kommer från människor och inte djur, enligt samme expert. Efter rapporteringen har Länsstyrelsen i Jämtland tagit på sig ansvaret att samordna sökandet efter primärkällan.
Samtidigt ökar nedskräpningen längs populära ledavsnitt i Jämtland och Norrbotten där spåren av toabesök i form av papper, våtservetter och annat blir allt vanligare. Något som också uppmärksammades i en insändare i tidningen Turist nyligen.
Bilden bekräftas av flera representanter på länsstyrelserna och Naturvårdsverket som 365 har varit i kontakt med.
– Det är ett växande problem. Antalet vandrare har ökat de sista åren. Alla behöver göra sina behov, men många har inte förstånd och kunskap. Vitt toapapper syns lång väg på fjället, säger Ivar Palo vid Länsstyrelsen i Norrbotten. I Abisko nationalpark har länsstyrelsen placerat ut fler dass, samt i anslutning till nästan alla vindskydd längs de statliga lederna i länet. Nya lagar innebär dock att kostnaderna för att sköta om dem ökar. Även mellan Storulvån och Sylarna finns dass på fem platser.
Material som inte försvinner
Men det är inte toabesök i sig som ställer till det, om de görs på rätt plats. Material som hänger ihop med våra behov, och som inte bryts ner så lätt, lämnas tyvärr ofta kvar i naturen.
– I Storulvån passerar 70 000–80 000 vandrare på en sommar, och med tanke på den mängden är det ändå förhållandevis lite skräp. Men visst finns det problem och efter ett tag får man skygglappar. Man nästan förväntar sig att bakom vissa stenar hitta en binda efter någon som har bytt, säger Alf Kjellström, naturbevakare på länsstyrelsen i Jämtland.
I Helagsområdet finns planer på att sätta upp vindskydd med dass, bland annat sedan stugägare i Kesudalen har klagat på besökare som gör sina behov på privat mark.
Ny app ska visa vägen
Men fler dass är bara ett sätt att komma åt problemet. Ett annat är att utbilda besökarna. Nästa sommar släpper Länsstyrelsen i Norrbotten en ny ledapp och i den planeras ett avsnitt med tips på hur man gör sina behov i naturen. Och inför vandringseventet Fjällräven Classic sommaren 2017 tog arrangören Fjällräven fram en animerad film som visar hur man är ”nödig på rätt sätt”.
En spade att gräva grop med och en påse att stoppa sitt skräp i är en bra början, liksom att välja en lämplig plats på rejält avstånd från både vattendrag och vandringsleder.