47

Vikten av rätt strumpor

Går du omkring i strumpor som ger dig kalla, fuktiga fötter, där bakterier trivs och där det lätt bildas blåsor? Eller väljer du att dra på dig strumpor som håller dig torr och lagom varm, sommar som vinter? Det är inte alla som förstår hur viktigt det är med bra strumpor på fötterna. Faktum är att strumporna minst är lika viktiga som kängorna för att du skall ska få ett behagligt klimat i skon och slippa skavsår.

Vad ska jag välja?

Du bör välja en strumpa av ull eller syntet då bomull binder väta. Merinoull är den finaste ullen som naturen kan erbjuda och dess egenskaper har kommit att uppskattas i både underställ och strumpor. Merinoullen värmer även när det är fuktigt, det svalkar när det är varmt och det kliar inte. Den har även en naturlig antiodörfunktion som motverkar dålig lukt.

Nackdelen med ullen är dock att den tappar formen när den blir blöt, därför blandas den ofta ut med syntetfibrer för att på så sätt bibehålla formen. Vad du än väljer att ha i dina kängor så är grundregeln alltid två skikt, d v s strumpa (välsittande) och socka (porös) vilket ger eventuell friktion mellan skikten och ej mot huden.

Det är viktigt att det inte blir för trångt i kängorna då blodcirkulationen hämmas i fötterna. Hur många strumpor du ska ha med dig varierar men du bör byta ofta och torka det fuktiga paret t ex på ryggsäcken. Med torra fötter minskar risken för skoskav.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR