BLOGG, FRILUFTSUTRUSTNING, VANDRING

Vilken vandringskänga ska jag välja?

Fredrik Österman från Naturkompaniet ger sina tips om vandringskängor

Som hängiven fjällvandrare – vad svarar du på den klassiska frågan om vandringskängan bör ha högt skaft, eller inte?

– Jag tycker att packningens vikt är det avgörande. Om jag ska bära mer än femton kilo vill jag inte tumma på stödet man får av en rejäl känga med högt skaft . Konsekvenserna av en stukning kan bli ödesdigra. Mot slutet av en lång dag i stenig terräng är man ofta trött i skallen och trampar lättare snett. Då är ett högt skaft att föredra.

Kängor med membran som håller vätan ute, som Gore-Tex – vad är för- och nackdelen?

– Förutom skyddet mot väta brukar membranfodrade kängor vara bekväma redan från början. Vill man inte ägna tid åt att gå in kängorna kan det vara en fördel. Nackdelen är att om en membranfodrad känga ändå blir blöt, till exempel när man vadar över/i en bäck, så är den nästan omöjlig att få torr. Sedan måste man komma ihåg att även på dessa kängor bör läderpartier smörjas med vax.

På tal om skovård, vad bör man mer tänka på?

– Ett bra tips är att köpa kängor minst en månad innan man ska ge sig ut, och gå in dem ordentligt. Och man bör göra rent skorna direkt när man kommer hem från vandringen. Bra att tänka på är även att vårda fötterna. Klipp tånaglar och fila bort förhårdnader innan vandringen. Känsliga fötter kan behöva tejpas på utsatta ställen. Jag använder alltid dubbla ullstrumpor, med ett par tunna liners närmast foten. Då minskar friktionen.

TRE FAVORITPRYLAR

En bra keps – På vandringen är kepsen ett måste. Skärmen skyddar mot både sol och regn.
Pannlampan – Jag har en batterisnål gammal Petzl som ger bra sken när man ska jobba i tältet.
Nalgene Wide Mouth 1,0 liter – En genomskinlig vattenflaska. Jag brukar linda den nedtill med silvertejp. Häller jag i varm vätska så värms limmet upp och tejpen blir lätt att använda även på vintern.

Fredrik Österman är lageransvarig för Naturkompaniets e-handel. Han har lång erfarenhet av fjällvandring och försöker göra ett par veckolånga turer varje år, helst i Lappland. Hans bästa tips för en lyckad vandring är: ”Ta hand om fötterna och välj rätt vandringskängor”.

Fredrik Österman, Naturkompaniets e-butik.
Foto: Karin Alfredsson

 

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 113 artiklar till inom " Blogg, Friluftsutrustning, Vandring"